Сълзите издават как се храни бебето

Нов тест открива хранителни дефицити и недостиг на витамини

17 април 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

За да растат и да се развиват правилно, децата имат нужда от балансирано хранително меню, което да задоволява нуждите на растящия организъм от витамини, минерали и микроелементи. А това се проследява сложно. Традиционните тестове с изследване на кръв са скъпи и болезнени.

Американски учени разработиха нов тест, който открива хранителни дефицити в сълзите. Той може да се прилага при възрастни и деца. Но е особено полезен при кърмачетата, които така и така плачат много и „доставят“ нужния материал за изследване нивото на витамини в организма на бебето.

Тестът е разработен от учени от Технологичния университет в Мичигън. Той дава същите резултати като изследването на кръвта и открива нивото на витамини. Известно е, че организмът не ги синтезира сам и те могат да бъдат „внесени“ единствено с храната.
Така изследването на сълзите е надежден индикатор дали хранителните нужди на детето са задоволени или не.

Новото изследване ще е от полза за най-малките, тъй като при тях липсата на витамини се открива късно – особено два витамина Е и В, а това може да има сериозни последици.

Разработката е все още в начален етап. Учените сe надяват, че ще създадат портативен апарат, с който изследването ще е евтино и безболезнено, тъй като лентичките за теста се поставят под окото, а диагностиката след това отнема минути.
„Сълзите са надежден източник на информация и имат потенциал, който може да замести другите лабораторни тестове“, обяснява Мариам Канзари, шеф на екипа, който работи по създаване на новия тест.

Мона Василева

 

Коментари
Последни видеа