Сълзите издават как се храни бебето

Нов тест открива хранителни дефицити и недостиг на витамини

17 април 2019 г.

Снимка: Guliver / iStock

За да растат и да се развиват правилно, децата имат нужда от балансирано хранително меню, което да задоволява нуждите на растящия организъм от витамини, минерали и микроелементи. А това се проследява сложно. Традиционните тестове с изследване на кръв са скъпи и болезнени.

Американски учени разработиха нов тест, който открива хранителни дефицити в сълзите. Той може да се прилага при възрастни и деца. Но е особено полезен при кърмачетата, които така и така плачат много и „доставят“ нужния материал за изследване нивото на витамини в организма на бебето.

Тестът е разработен от учени от Технологичния университет в Мичигън. Той дава същите резултати като изследването на кръвта и открива нивото на витамини. Известно е, че организмът не ги синтезира сам и те могат да бъдат „внесени“ единствено с храната.
Така изследването на сълзите е надежден индикатор дали хранителните нужди на детето са задоволени или не.

Новото изследване ще е от полза за най-малките, тъй като при тях липсата на витамини се открива късно – особено два витамина Е и В, а това може да има сериозни последици.

Разработката е все още в начален етап. Учените сe надяват, че ще създадат портативен апарат, с който изследването ще е евтино и безболезнено, тъй като лентичките за теста се поставят под окото, а диагностиката след това отнема минути.
„Сълзите са надежден източник на информация и имат потенциал, който може да замести другите лабораторни тестове“, обяснява Мариам Канзари, шеф на екипа, който работи по създаване на новия тест.

Мона Василева

 

Коментари
Последни видеа

Мисия

17 юни 2019 г.