Защо децата мразят броколи, спанак и зеле

Мозъкът е програмиран да предпочита червени храни

Снимка: Guliver / iStock

Децата обикновено отказват да ядат особено полезните – броколи, спанак, зеле и това не е каприз, нито тяхна грешка. Хората са предпазливи и мозъкът им е програмиран така, че предпочита червено оцветените храни, които приема за безопасни. С очите си определяме кое не крие риск и може да бъде изядено, твърдят италиански учени.

Според тях естественият подбор е принудил човешкият мозък автоматично да подбира храни с червен цвят и с особено подозрение да се отнася към зелените. С други думи „Червеното в чинията може да се яде без замисляне“, а зеленото - с едно на ум: „Не е ли по-добре да се въздържа?“ 
Това най-категорично демонстрират децата.

„Хората разчитат на зрението, за разлика например от кучетата, които се доверяват повече на обонянието си. И, когато решават дали да хапнат нещо, или да откажат, правят преценка с очите си, а цветът на храната се оказва определящ“, обяснява проф. Рафаел Румиати, ръководител на проучването от университета в Триест.

„Човешкото око ясно различава червеното от зеленото. Именно благодарение на цвета на плодовете и на зеленчуците първобитните хора са избирали най-вкусните, скрити между листата“, обясняват учените.

„В природата червеният цвят доказва, че храната е добър източник на калории, докато зеленият дава сигнал на мозъка, че няма достатъчно енергиен запас и е без хранителна стойност“, добавя Фланческо Форони, друг участник в проучването.
Този древен еволюционен механизъм продължава да работи и днес. Това потвърждават и последните проучвания. Участниците в тях без замисляне избирали червените плодове и зеленчуци. И колкото по-червени били те, толкова по-вкусни се стрували на участниците.

Източник: The Daily Mail

 

Коментари
Последни видеа