Изяж си всичко веднага, че ще дойде баба Яга!

9 неща, които не бива да казвате на детето по време на ядене

Снимка: Guliver / iStock

Как без уговорки и насилствено бутане на лъжици в устата да се справите с хлапе, което категорично отказва да яде? Полина, майка на две деца и експерт по захранване знае и дава пример с вредните фрази, които навярно много от вас са чували в своето детство. Те обаче не са просто думи, а носят скрито психологическо послание и, понякога въобще не са безобидни.

Рано или късно изскачат от устата на родителите, но не е лошо да се откажете да ги използвате:

1. „Още една лъжичка за мама/ за тате/ за баба…“

Оставете мама, тате и баба да се хранят сами и да отговарят за себе си. Детето трябва да яде, защото е гладно, а не защото някой го моли за това.

2. „Виж Петьо/Сашко/Жорко как хубаво се храни и всичко си изяжда, браво на него!“

Родителите по правило казват това за дете, с което тяхното е приятелче, но защо не бива да го правят? Защото и на майката няма да ѝ е приятно, ако таткото даде за пример съседката, на която краката са по-слаби, а бюстът – по-налят… Най-малкото зло е, че ще направите така, че детето да не иска да е приятел със споменатия Сашко-Жорко.

3. „Я гледай, самолетчето излетя!“

Какво ѝ е лошото на тази фраза? Нищо, ако е казана, когато си играете с детето, обаче, ако то се храни, оставете го да се съсредоточи над това, което прави, не бръмчете със залчетата като със самолетче, защото така навявате малкото на мисълта, че с храната може да се играе. Не, не може, а и няма нужда да го отвличате от главното, за което е седнало на масата.

Ако го правите, то ще яде не, защото е гладно, а защото е заето с нещо друго и няма да обръща внимание на това какво яде. Което си е потенциален риск от преяждане.

4. „Папкай, защото мама толкова се е старала да сготви вкусно за теб“

Не е честно да оказвате натиск чрез любовта към мама. Детето не трябва да яде заради чувство на вина или заради чувство на благодарност.

5. „Браво, ти си толкова добър, всичко си изяде!“

Значи, ако не си изяде всичко, няма да е добър и силен? С такава похвала детето ще яде само, за да получи одобрение от близките.

6. „Колко лошо се храниш!“

Тук възниква въпросът какво е „добро“ и какво е „лошо“. Ако лошо значи малко, то кой решава колко е нужно, за да се нахрани детето така, че да се насити, освен самото то?

7. „Изяж си всичко в чинията и ще ти дам бонбон“

С тези думи просто си вкарвате автогол. Първо, така учите детето да яде не от глад, а заради някаква печалба и второ, по този начин се съгласявате, че това, което е в чинията му, не е вкусно, но той трябва да го преглътне, а после ще има награда за „мъчението“ - вкусен бонбон.

8. „Яж бързо, че ще дойде Баба Яга и всичко ще ти вземе“

Би трябвало да ви е ясно, защо това е вредна фраза – важно е човек да се храни бавно и внимателно да дъвче храната – всеки лекар ще ви го каже. Освен това обещавате на детето да се случи нещо, което не е вярно – къде е Баба Яга?

9. „Дояж си тази филийка, жалко е да се хвърли“

А за здравето на детето не ви ли е жал? Човекът не иска повече, наял се е. Оставете го да си почива. Щом ви е жал за храната, просто давайте по-малко – ако детето е гладно, след като я изяде, ще си поиска допълнително за ваша радост.

Чудите се какво тогава да приказвате, за да накарате детето да яде? Нищо! Спомнете си поговорката: „Когато ям съм глух и ням!“ Хранете се с него, хапвайте си спокойно и дайте възможност и на хлапето да го прави – възбуждайте апетита му с личен пример, а не с хитри уловки. Колко да са хитри, като на практика вредят?

Коментари
Последни видеа