Не давайте тези храни на детето, поне докато навърши 5 г.

Съветва специалист по детско хранене

Снимка: Guliver / iStock

В този начален етап от живота на детето се формират предпочитания към храната и се оформя вкус. Слагат се основите на здравословните навици. 
Кои храни не бива да предлагаме на хлапето, разказва д-р Елена Мотова пред deti.mail.ru.

1. Менюто – максимално разнообразно
След втората година вкусът на детето става по-капризен. Родителите са пример за подражание и при избор на храна, и при формиране на хранителни навици.
В този период е особено важно те да насърчават самостоятелността на детето. И въпреки, че предпочитанията му към една или друга храна са непредсказуеми, е важно да го научат да яде всичко.

Снимка: Guliver / iStock
Затова помага разнообразното меню. Важно е детето да изгради навик да дъвче добре, бавно, да гълта, да не тъпче уста. Не го оставайте без надзор.

2. Газирано – веднъж седмично

Американската академия по педиатрия препоръчва за деца над 2 години не повече от 25 грама захар на ден (това са 6 чаени лъжички ).
Не става дума само за бяла захар, а още и за тази, която е в компотите, меда, сокове, сиропи, десерти, бонбони, газирани напитки. Няма как да се ориентирате от опаковката.
Така че:

- сладки газирани напитки детето ни бива да пие повече от веднъж седмично (240 мл),

- всеки ден може да пие пресни плодови сокове и смуди – 120-180 мл.

- водата е най-доброто средство за утоляване на жаждата. За нея няма ограничения. Особено, когато температурите са над 28 градуса.
Количеството вода, което детето може и трябва да пие, се изчислява по формула в зависимост от теглото и възрастта. 

- Деца до 1 година, когато навън температурите са високи, трябва да изпиват в денонощие 130-150 мл. течност за всеки килограм от теглото си.

- Деца от 1 до 3 години трябва да пият по 100-120 мл. течност за всеки килограм от теглото си.

За да се уверите дали малчуганът пие достатъчно течности, наблюдавайте урината му. Ако цветът ѝ е наситено жълт, а миризмата – остра, това е сигнал, че детето не получава достатъчно течности и трябва да пие повече. Ако тя е светложълта, без миризма – няма причина за тревога.

3. Не дръжте сладкото под ключ
Всеки родител иска да държи детето си по-далеч от сладки неща. Но когато дойде време за самостоятелен избор, е добре то да може да вземе адекватно решение.
Ако държите бонбони, бисквити, сладкиши на най-горния рафт, без да искате, събуждате у детето нездрав интерес към тях. Щом си обърнете гърба, то не само ще ги намери, но и ще похапне тайно и много.
По-разумно е да обясните, че десертите и сладките храни са част от менюто, но се ядат по малко. Нека всеки от семейството да даде личен пример с такова поведение.

4. Отложете запознанството с хастфуд и храни, пържени във фритюрник

Колкото по-късно детето се запознае с този вид храни, толкова по-добре. Те  съдържат прекомерно много наситени трансмазнини, калории и добавени сол и захар. А витамините, целулозата, бълтъкът и полезните миклоелементи в тях са малко.

Снимка: Guliver / iStock

За деца до 6 години въобще не се препоръчват храни, които са приготвени във фритюрник. И веднага се сещате за любимите на всички пържени картофки.

5. Без изкушения като колбаси, полуфабрикати и хайвер

Истината е, че дори за възрастните тези „деликатеси“ не са особено полезни. Не бива да присъстват в менюто на деца до 6 -7-годишна възраст.
Хайвер, рибни и местни обрезки и полуфабрикати също не са добър избор.
Не е добре да се дават още горчица, хрян, остри подправки, непастьоризирано мляко, сурови яйца, кетчуп, майонеза и сосове с майонеза.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа