Ако детето отказва да яде

Щом хване здраво лъжицата, го оставете да се храни само

07 ноември 2019 г.

Снимка: Shutterstock

Ако детето не иска да яде, не го насилвайте. А щом може да държи здраво лъжицата, нека се храни самостоятелно. Не е нужно родителите да се вълнуват прекомерно много за количеството храна, което изяжда, защото то може да е различно на всяко хранене. А най-голямата грешка на родителите е да му пълнят отворената уста, докато то гледа анимационно филмче или телевизор, разказва педиатърът д-р Фьодър Катасонов, цитиран от „Аргументи и факти“.

„Този начин на хранене нарушава връзката между мозъка и тялото. Резултатът е, че детето престава да разбира дали е сито или гладно. В бъдеще това може да доведе о преяждане и наднормено тегло“, обяснява лекарят. Той допълва, че апетитът на малкото дете е различен и се променя. Той се диктува от енергията, която хлапето изразходва всеки ден. Затова не е редно да го насилваме да си изяде „всичко, което му е сложено в чинията.“ С подобно поведение родителите изграждат и отвращение към храната.

Според специалиста, това което може да е от полза за здравия апетит, е да не го разваляме с междинни похапвания на бисквити, снакс , плодови сокове и каквито и да е „лакомства“. Те не носят никаква полза.
В менюто му е добре така наречените „бързи въглехидрати“ да бъдат сведени до минимум.
„Най-голямата грешка на родителите е, че постоянно дават и силно преработени храни“, твърди диетологът.
Той не съветва да храним в устата 3-годишното дете.

Снимка: Shutterstock

Първата стъпка към самостоятелността е да оставим малчугана да се храни с ръце.
Още от 6-месечна възраст, когато захранването започва, то може да пробва.
Този начин на хранене е много полезен за детското развитие – вземайки храна от масата с ръце, бебето развива двигателни умения, учи се да дъвче, запознава се с различни вкусове и текстури, привиква да яде заедно с цялото семейство.
Удобно е и за майката – тя не губи време да приготвя отделно ядене за детето, не го храни с лъжица, а обядва и вечеря заедно с него.
Мона Василева

 

 

Коментари
Последни видеа