Уж вредни храни, които всъщност са полезни

Според австралийския диетолог Луиза Каванух

Снимка: Guliver / iStock

По отношение на редица хранителни продукти съществуват стереотипи, поради което мнозина ги избягват, вярвайки в тяхната вреда, пише medikforum.ru. Известният австралийски диетолог Луиза Каванух изобличава няколко мита и твърди защо, според някои приемани за „вредни храни“, всъщност са полезни. „Има продукти, които се смятат за мазни и калорийни, просто защото се избягват от много хора. Но това не е съвсем така“, твърди диетологът.

Един от най-демонизираните продукти, в чието приемане в нормални граници няма нищо лошо, Луиза твърди, че е шоколадът. Заради това, че в него се съдържа голямо количество магнезий, белтъци и растителни влакна, той подобрява кръвообращението и храносмилането, спомага за работата на сърдечно-съдовата система и вдига настроението. Каванух напомня също и, че какаовите зърна съдържат много антиоксиданти и спомагат за понижаването на кръвното налягане.

За друг непопулярен, но при все това полезен хранителен продукт, австралийският диетолог смята картофа. „Той съдържа повече калий, отколкото бананите, и спомага отслабването, защото запазва усещането за ситост дълго време.

По мнението на Каванух, не трябва да се притесняваме да хапваме желе. Тя твърди, че това е така, защото в желатина се съдържат полезните аминокиселини глицин и пролин, които са незаменими за здравето на кожата, косата и ноктите, а употребата им дава ефектът на анти-остаряване.

Свинската мас също трябва да присъства в хранителния режим, убеден е специалистът. Този продукт съдържа много витамин D, както е и полезен за холестрина. Диетологът съветва да се използва свинска мас вместо слънчогледово масло при приготвянето на зеленчуци.

Друга ценна мазнина, по думите на Луиза Казанух, е патешкото масло. „Въпреки разпространеното мнение, то съдържа голямо количество мононенаситени мастни киселини, което го прави доста полезен продукт.

Надя Горанова

Коментари
Последни видеа