Уж вредни храни, които всъщност са полезни

Според австралийския диетолог Луиза Каванух

Снимка: Guliver / iStock

По отношение на редица хранителни продукти съществуват стереотипи, поради което мнозина ги избягват, вярвайки в тяхната вреда, пише medikforum.ru. Известният австралийски диетолог Луиза Каванух изобличава няколко мита и твърди защо, според някои приемани за „вредни храни“, всъщност са полезни. „Има продукти, които се смятат за мазни и калорийни, просто защото се избягват от много хора. Но това не е съвсем така“, твърди диетологът.

Един от най-демонизираните продукти, в чието приемане в нормални граници няма нищо лошо, Луиза твърди, че е шоколадът. Заради това, че в него се съдържа голямо количество магнезий, белтъци и растителни влакна, той подобрява кръвообращението и храносмилането, спомага за работата на сърдечно-съдовата система и вдига настроението. Каванух напомня също и, че какаовите зърна съдържат много антиоксиданти и спомагат за понижаването на кръвното налягане.

За друг непопулярен, но при все това полезен хранителен продукт, австралийският диетолог смята картофа. „Той съдържа повече калий, отколкото бананите, и спомага отслабването, защото запазва усещането за ситост дълго време.

По мнението на Каванух, не трябва да се притесняваме да хапваме желе. Тя твърди, че това е така, защото в желатина се съдържат полезните аминокиселини глицин и пролин, които са незаменими за здравето на кожата, косата и ноктите, а употребата им дава ефектът на анти-остаряване.

Свинската мас също трябва да присъства в хранителния режим, убеден е специалистът. Този продукт съдържа много витамин D, както е и полезен за холестрина. Диетологът съветва да се използва свинска мас вместо слънчогледово масло при приготвянето на зеленчуци.

Друга ценна мазнина, по думите на Луиза Казанух, е патешкото масло. „Въпреки разпространеното мнение, то съдържа голямо количество мононенаситени мастни киселини, което го прави доста полезен продукт.

Надя Горанова

Коментари
Последни видеа

Ако ти ме помниш

25 октомври 2021 г.