Бременната има нужда от 300 калории в плюс, не от порция за двама

Акушерката Тони Калушкова със съвети към менюто

Снимка: Guliver / iStock

Зърнени и млечни храни, зеленчуци и плодове, яйца, месо, риба и зехтин – това са най-необходимите храни за бъдещата майка през деветте месеца, в които носи бебето. Разпределени в количествено съотношение така: 50-55% - въглехидрати, 25-30% мазнини и около 15% протеини – това е правилното им съчетаване, обяснява акушерката Тони Калушкова, зам.-председател на Алианса на българските акушерки.

Бременната жена се нуждае дневно от около 300 калории повече през втория триместър и съответно 500 калории през третия триместър в повече от това, което е приемала преди бременността, за да поддържа бързия растеж на плода, увеличаването на матката, плацентата и други тъкани, свързани с бременността.

Снимка: личен архив

Тони Калушкова е акушерка от Велико Търново и заместник-председател на Алианса на българските акушерки. Тя е и управител на център за предродилна подготовка и акушерска грижа Happy Mums, сертифициран инструктор е за подготовка за раждане към ЕNCА - Европейска мрежа на асоциациите за раждане, както и обучител по програмата "Най-щастливото бебе" на д-р Карп.

Да допълни менюто си

Необходимите допълнително 300 калории дневно през втория триместър могат да се доставят например от 2 чаши обезмаслено мляко или хлебче със сирене “крема” или сандвич с риба тон. И най-важното – бременната трябва да приема достатъчно течности. Но не напитки със захар, газирани и др., а вода - минимум 1,5 - 2 литра дневно.

2 литра вода или по-малко

Бъдещата майка има нужда от повече вода, тъй като тя е важна и за доброто развитие на плода. Недостигът на течности през целия ден, изпотяването, независимо дали се дължи на упражнения или на горещите летни температури, лесно могат да доведат до дехидратация. Когато обемът на кръвта намалее, се увеличава количеството на хормона окситоцин, който може да предизвика контракции. Така че дехидратацията може да доведе до сериозни усложнения на бременността, включително дефекти на невралната тръба, намалено количество на околоплодна течност, промени в плацентата или контракции. 
Затова е важно бременната да пие вода през целия ден. В момента, когато се почувства жадна, е много вероятно вече да е дехидратирана. Други симптоми на дехидратация включват гадене, напукани устни, виене на свят, главоболие, слабост, сухота в устата и потъмняване на урината, която по принцип трябва да е почти безцветна.

Водата помага срещу отоците

Важна е и за детоксикацията на организма. Отоците се дължат на забавения кръвен и лимфен ток в краката, които се притискат от корема. Ако бременната все още ходи на работа и прекарва дълго време седнала на бюро, на всеки час трябва да си прави почивка, в която да се раздвижва. След като се прибере вкъщи е добре да направи хладна баня на краката и да ги постави в повдигнато положение. Много често отоците изчезват. Ако обаче въпреки тези мерки краката остават подути, е добре да се направи изследване на урина за наличие на белтък и да се следи кръвното налягане, за да се изключат симптоми на прееклампсия.
На помощ могат да дойдат минералните соли за детоксикация и баланс на течностите в тялото. Ако се оплаквате от отоци, вземайте Шуслерова сол №10 натриев сулфат и сол №8 натриев хлорид (по 3 таблетки от всяка сол преди и след обяд).

Нитрати и други химикали

Повечето бременни се страхуват да ядат зеленчуци, заради нитратите и другите химикали, с които те се третират. И имат право. Например ябълките се обаработват с препарати за инсекти над 10 пъти, а е известно, че ягодите акумулират тежки метали.
Зеленчуците пък носят риск, заради високите си нива на нитрити в тях. Затова е препоръчително да се избират производители, за които сме сигурни, че не използват химикали.

Аз бих посъветвала дори месото, яйцата и млякото да бъдат домашни, ако има възможност, защото в промишленото производство се използват изключително много антибиотици. Те им се дават профилактично, за лечение, дават се също така и хормонални добавки за по-бърз растеж. Особено опасно е суровото и недопечено месо – най-вече пилешко и риба. А припеченитемеса  образуват канцерогенни съединения.

Морските храни също крият отрови

Някои от тях може да бъдат опасни. Например мидите, които филтрират водата, не са подходящи за бременните. Те натрупват вредни вещества и тежки метали. Някои риби имат високи нива на живак и други токсични химикали (акула, риба-меч – за печене или консерва и др.). За предпочитане са дивите риби, а не тези, които се развъждат във ферми и се хранят с ГМО-храни. Вместо риби, могат да се ядат семена - ленено семе, орехи, яйчен жълтък, бобовите растения. Те също са богати на Омега-3, а омега-6 има в ядките и маслодайните семена (слънчоглед, шафран, коноп, вечерна иглика).

Редовната консумация на тези храни дава цялата палитра от полиненаситените мастни киселини, които са есенциални – с други думи незаменими за човешкия организъм и особено важни за развитието на бебето. Те трябва да изместят от менюто транс-мастните киселини – маргарин, преработени и пържени картофи и пържени пилета, понички, бисквити, сладкиши и др. И още едно допълнение - менюто на бременната трябва да включва кисело мляко, което съдържа пробиотици (Lactobacillus bulgaricus и др.)

Тони Калушкова

Коментари
Последни видеа