Защо бременната трябва да яде бадеми сутрин

Каква е ползата за нея и за бъдещото дете

25 януари 2023 г.

Снимка: Shutterstock

„Бременна съм в 20 седмица. Чух, че бъдещите майки трябва да добавят бадеми към менюто си. И трябва те да се хапват сутрин на празен стомах. Вярно ли е? И има ли риск след това бебето да е алергично към ядки“, пита бъдеща майка.
Консултантите на Parents.ru отговарят.

Митът, че ядките по време на бременност може да предизвикат бъдещи алергии при детето, нямат научна основа. Единствената причина да ги избягвате е, ако имате непоносимост към бадемите.
Ако сте алергични към ядки, консултирайте се с вашия лекар, преди да ги добавите към менюто. Но ако сте яли спокойно бадеми преди бременността, най-вероятно нямате алергия.

Полезни са за бременните
Според проучване, тези, които в ранна бременност хапват ядки, имат по-умни бебета. Децата им са с по-добра памет, по-внимателни са и по-бързо усвояват определени умения.
Експерти от Института за глобално здраве в Бараселона са изследвали 2200 двойки майка-дете. Жените попълвали въпросник за хранителните навици, а децата им преминали няколко изпита. Учените оценявали техните умения, внимание и памет на 18 месеца, 5 и 8 години. Тези, чиито майки са яли най-много ядки през първия триместър, са постигнали по-висок резултат.

Това може да се дължи на факта, че бадемите са с високо съдържание на фолиева киселина и незаменими мастни киселини като омега-3 и омега-6. Тези компоненти могат да се натрупват в нервната тъкан, особено в предния дял на мозъка, който отговаря за мисленето и паметта. Фолиевата киселина по време на бременност също се предписва като добавка, тъй като има благоприятен ефект върху образуването на ДНК и РНК, които са в основата на всички клетки на тялото.
Фолиевата киселина е необходима на всички бързо делящи се телесни тъкани.

Бадемите са една от питателните храни, защото съдържат основни мазнини, протеини и витамини, които са необходими за здравословния растеж и развитие на детето.
Включването на малко количество бадеми във вашето меню е от полза за бременната.

Ето само някои от полезните им свойства:

- Бадемите съдържат фолиева киселина, която подпомага формирането на мозъка и нервната система на плода.

- Ядката е богата на здравословни ненаситени мазнини и сложни въглехидрати.

- Има антиоксидантно, противовъзпалително и хипогликемично действие. Това ще помогне за предотвратяване на метаболитни нарушения по-късно в живота, особено при рискови бременности като затлъстяване и диабет при бъдещата майка.

- Бадемите помагат за намаляване на нивата на хормона на глада грелин и, обратно, повишават нивата на лептин, хормон, който намалява апетита. Това улеснява поддържането на здравословно тегло по време на бременност.

- Ядката е богата на желязо, което подпомага развитието на сърцето и имунитета на детето.

- Проучванията показват, че яденето на бадеми помага да се увеличи количеството алфа-токоферол, съединение, присъстващо в кръвта, което регулира кръвното налягане.

9-10 ядки на ден
Най-добре е да включите около три шепи ядки на седмица (90 грама) в диетата през първите три месеца от бременността. Диетолозите препоръчват бадемите, както и другите ядки, като източник на полезни мастни киселини.

Най-безопасният начин за консумация на бадеми е да ги накиснете във вода за една нощ и да отстраните люспата преди консумация. Това освобождава хранителните вещества и ензимите, които подпомагат храносмилането и разграждат мазнините.

Защо трябва да се ядат сутрин
Бадемите са трудни за храносмилане, така че е най-добре да ги консумирате сутрин или преди обяд.
Може да ги добавите към сутрешите мюсли или като лека закуска межденна закуска. Полезните вещества, които съдържат, ще се усвоят по-бързо, ако ги консумирате на празен стомах.
Но следобед е по-разумно да не ядете бадеми. По това време основният метаболизъм се забавя и висококалоричната ядка може да доведе до наддаване на тегло.

Мона Василева
 

Коментари
Последни видеа