10 продукта, които изгарят мазнините на корема

В помощ на вечния стремеж да сме по-слаби

12 май 2019 г.

Снимка: Shutterstock

Вечният стремеж да сме по-слаби има милиарди решения, ако четем и слушаме всичко, свързано с отслабването: само диетите и видовете упражнения, за които се говори, че са панацея, са неизброими, а като прибавим пластичната хирургия, здравословните програми, масажите, физическите активности, пластирите и други иновативни методи просто им се губи краят.

Но има продукти, които доказано се справят ефикасно с изгарянето на мазнините. Което е много важно, защото натрупването на мазнини в коремната област може да бъде много опасно за здравето на целия организъм, обяснява parents.ru.

Ето ги и тях:

Зелен чай

Снимка: Shutterstock

Зеленият чай съдържа голямо количество катехини. Тези съединения са естествени фенолни антиоксиданти, които потискат окислителния стрес над други молекули.

В хода на едно от последните изследвания на хора с наднормено тегло те били разделени на две групи: половината пиели зелен чай всеки ден, другата половина - не. Всичко останало в менюто било еднакво: всички спазвали нискокалорийна диета.

Резултатите: първата група постигнала много по-сериозни успехи в опитите да се избави от излишните мазнини, осоено в областта на корема.

Можете да пийте 1-2 чаши зелен чай, стига да го обичате и да се чувствате добре от него, като не оставяте чая да ври, защото така той губи повечето си полезни свойства. Температурата на водата, в която е натопен, трябва да бъде 80 – 85 °C, а максималното време, в което да ври – 3 минути.

Не добавяйте мляко в зеления чай, то ще неутрализира техните полезни свойства.

Канела

Снимка: Shutterstock

Канелата е известна със своите противовъзпалителни свойства и е един от най-популярните антиоксиданти, способна да пречиства кръвта, но тази подправка е съюзник и в борбата с излишните мазнини. Тези, които се образуват около талията и корема и се дължат на промени в нивото на инсулина.

При голямо съдържание на инсулин мастните клетки се натрупват излишни калории, които се превръщат в последствие в излишни мазнини. Канелата помага организмът да се изчисти от излишната захар, в резултат на което не се образуват излишни мазнини и обемът на корема намалява.

Канелата се комбинира добре с ябълки, тиква и други плодове и някои зеленчуци.

Калциев пируват

Калциевият пируват се получава при смесване на пируватна киселина с минерала калций. Веществото съществува в естествена форма, произвежда се в тялото и допринася за метаболизма и храносмилането на въглехидратите. Пируватът въздейства на намаляването на мастните депа, като активира процеса на изгаряне на мазнините, затова и присъства в рецептите за спортни диети.

Снимка: Shutterstock

Калциев пируват се съдържа предимно в червените плодове и зеленчуци: червени ябълки и червено грозде, червено вино, сирене.

Фукостанин

Това вещество се съдържа в кафявите водорасли wakame и hijiki, които се използват често в азиатската кухня. Способността му да увеличава изгарянето на мазнините е открита неотдавна и все още няма точно обяснение. Но е факт, че редовния прием на фукоксантин помага в борбата с излишните килограми.

Вакаме е една от съставките на прочутата японска супа мисо, водораслите присъстват в салати и други екзотични ястия. Ще ги откриете в специализирани магазини за здравословно хранене, но тъй като едва ли ще можете да си набавяте от тях редовно, можете да се поинтересувате от фукокстанин на капсули. Консултирайте се с диетолог.

Интересното е, че ефекта на това вещество нараства при консумация с риба.

Омега-3

Съществуват мазнини, които не само, че не причиняват натрупване на килограми, но и помагат да се избавите от излишните. Става дума за омега-3 мастните киселини.

Вероятно сте чували обяснението: тези незаменими мастни киселини, които организмът не може да синтезира сам и получава с храната, помагат за баланс на нивата на хормоните на стреса кортизол и адреналин в организма. Но освен против стрес, те въздействат и на излишните килограми.

Единственият проблем е, че те се съдържат в много малки количества в храната.

Главни източници на омега-3 са:

Снимка: Shutterstock

Мазни видове риба: сьомга, скумрия, сардина, риба тон, херинга, пъстърва;

Ядки: тиквени, ленени, овесени, пшенични;

Растително масло: особено ленено;

В плодовете и зеленчуците съдържанието на омега-3 е много ниско, но все пак има в праза, броколите, салатите, бялото и цветното зеле.

Освен това можете да пиете омега-3 на капсули, в които няма синтетични добавки.

Квертерцин

Квертецинът е природно съединение от групата на флавоноидите и ценното от него в борбата с излишните мазнини е, че блокира съзряването на мастни клетки и помага. Това съединение се среща предимно в червените растения и се концентрира главно в черупки или кори.

Снимка: Shutterstock

В червените ябълки и червения лук, в сините сливи и червеното грозде, във вишните цитрусите, в червените боровинки и други горски плодове с тъмночервен цвят, в спаната и някои сортове зеле, в зеления чай и червеното вино.

Витамин С

Снимка: Shutterstock

Положителното въздействие на витамин С в човешкия организъм е сходно с въздействието на омега-3 мастни киселини. Той също държи в баланс хормоните на стреса, явява се мощен антиоксидант и помага за намаляването на натрупаните мазнини.

За да се достигне ефекта от него, е нужно да хапвате всеки ден поне два продукта, богати на витамин С. А сред тях са: ягоди, черен касис, портокали, лимони, киви, спанак и всички видове зеле, особено броколи и брюкселско зеле.

Обикновена вода

Пиенето на обикновена вода е най-достъпния и лесен начин да се избавите от големия корем. Скорошни изследвания потвърдиха, че изпиването на литър и половина вода на ден ускорява обменните процеси с 30%. Обезводняването на организма – обратно, води до забавяне на метаболизма.

Снимка: Shutterstock

Отнавна е доказано и че увеличаването на обема на течности в тялото допринася за разграждането на мазнините.

Семена от кимион, копър и анасон

Можете да сте слаби и с плосък корем, но при образуването на газове той се надува, а продуктите, които помагат за намаляване на метеоризма, са предимно натурални - подправките кимион, копър, анасон влияят благотворно на микрофлората, помагат на полезните бактерии да се борят с раздразненията и неутрализират действието на вредните бактерии.

Неслучайно семената от копър и анасон се препоръчват за облекчаване на бебешки колики. Можете да ги добавяте към салатите и ястията – ефектът е добър.

Марина Атанасова

Коментари
Последни видеа