В кои случаи е добре да присъства в менюто
Снимка: Guliver / iStock
Изварата влиза в списъка на топ 10 важни продукти за здравето.
Ето аргументите на диетолозите.
Засища и изгаря мазнини. Изварата засища глада за дълъг период от време, без да нарушава обмяната на вещества. Може дори да я включите в менюто за вечеря, преди сън без риск, че ще натрупате излишни килограми.
Тя е особено подходяща храна за тези, които се грижат за фигурата си. Усвоява се бързо, дори, ако човек има непоносимост към лактоза. Тя съдържа много белтък и полезни микроелементи както и аминокиселината метионин, която ускорява изгарянето на мазнини.
Препоръчва се при хронични заболявания. Изварата може да бъде включена в менюто на хора, които страдат от отоци, високо кръвно и болести на черния дроб.
Тя е особено добър източник на калций, затова е полезна за жени в менопауза, които са застрашени от остеопороза и чупливост на костите, както и за възрастнитей
Разтоварва стреса. Консумацията на извара стимулира синтеза на хормона на щастието – серотонин, защото е богата на една ценна аминокиселина – триптофан.
Изварата съдържа и холин, които подобрява работата на цялата нервна система както и на мозъка.
Ако тя присъства редовно в менюто, човек ще спи по-дълго, ще е по-спокоен и по-лесно ще се справя със стреса.
Повишава имунитета. Изварата съдържа много полезни бактерии, които подобряват баланса в чревната микрофлора и потискат размножаването на патогенните бактерии, които причиняват болести.
Редовната консумация на извара е добра профилактика на инфекции, в това число срещу млечница и други гъбични болести.
Помага срещу атеросклерозата. Редовната консумация на извара е добра профилактика и на атеросклерозата, при която кръвоносните съдове губят своята еластичност, стесняват се и по стените им се отлага атеросклеротична плака. Това рязко повишава риска от инфаркт и инсулт.
Аминокиселините в изварата са особено полезни, защото помагат на организма да изхвърли токсичните съединения, които увреждат кръвоносните съдове и причиняват атеросклерозата.
Източник: medikforum.ru, адаптация Мона Василева
Калцият може да бъде въведен в тялото не само с млечни, а и с растителни продукти.
Снимка: Shutterstock
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари