8 храни, които пият силите ни

„Крадците“ на енергия са всеки ден са на масата

08 януари 2019 г.

Снимка: Shutterstock

Има храни, които вместо да ни заредят с енергия и бодрост, пият от силите ни. Те са причина за умора и сънливост.
Експерти по хранене разказват как тези храни „крадат“ от нашата енергия пред medikforum.ru.

Банани. Те са добър източник на манган, който успокоява, забавя кръвообращението и пулса. Така че, ако човек изяде наведнъж много банани, може да го обземе сънливост и летаргия.

Кисело мляко. То съдържа триптофан, който стимулира синтеза на мелатонин и серотонин. И действа като естествено сънотворно.

Кафе. Прекомерната консумация на кафе, обезводнява организма. Това води до отслабване на концентрацята. Затова, лекарите препоръчват след чаша кафе, винаги да изпиваме поне 1-2 чаши чиста вода, но не и газирани напитки.

Сок от вишни. Вишните са природен източник на мелатонин, който подпомага заспиването, гарантира дълбок сън и осигурява релакс.

Млечни храни. С възрастта усвояването на млякото се променя. И често се развива непоносимост към млечните храни, дори ако в младостта тя не е била налична.
Именно заради непоносимостта към белтъка на млякото, в зряла възраст консумацията му може да доведе до загуба на енергия, изтощение и умора.

Орехи. Подобно на бананите, орехите съдържат магнезий, който е един от елементите, които регулират съня.
Особено силна умора и сънливост, след като са яли банани или орехи, усещат тези, в чийто организъм липсва ценният микроелемент.

Мазно месо. Мазното печено месо иска да бъде дълго обработвано от организма. Това е свързано с допълнителен разход на енергия. И човек усеща умора.

Тестени изделия и сладко. Тази категория продукти провокират скок на нивата на глюкоза в кръвта, а след това тя рязко пада. Затова, час-два след като сме яли сладко, силите отслабват и идва сънливостта.
Мона Василева

 

Коментари
Последни видеа