Индийски професор с препоръки за вкусно и здравословно меню
Снимка: Getty
По време на бременността жената се нуждае от 5 основни хранителни вещества: желязо, фолиева киселина, протеини, калций и витамин D.
Как за си ги набави с храната, като в същото време менюто ѝ е разнообразно и вкусно, съветва индийската специалистка по репродуктивно здраве проф. д-р Садана Кала, президент на Фондация за благосъстояние на семейството на Индия.
Бременната има нужда от
желязо - то трябва да е два пъти повече в менюто,
отколкото обикновено).
Фолиева киселина - витамин В, предотвратява проблеми с развитието на мозъка и с гръбначния мозък на плода. Протеините пък са от решаващо значение за растежа на мозъка, тъканите и органите на детето. Калцият е необходим за здрави кости и зъби, а витамин D, подпомага за оптималното усвояване на калция.
Плодове: 3-4 порции на ден средно големи плодове, за предпочитане пресни. Това може да бъде ½ банан, поне един цитрусов плод и 3/4 чаша пресно изцеден сок.
Други здравословни плодове за бъдещата майка са авокадо, боровинки, малини, ягоди, ябълки, манго, круши, нар, грозде и годжи бери.
Зеленчуци: 3-5 порции на ден. Една порция е равна на една чаша сурови листни зеленчуци или половин чаша варени.
Изберете зеленчуци с различни цветове: червено, оранжево, тъмно зелено, жълто. Спанак, зеле, броколи, аспержи, карфиол, целина, чушки, краставици, зелени салати, тиквички, царевица, грах, боб, нахут и соя. Червените чушки и морковите са особено полезни.
Млечни продукти: 3 порции обезмаслено или нискомаслено мляко на ден, кисело мляко, извара или сирене.
Една порция е равна на 1 чаша мляко или кисело мляко или около 100 г извара.
Снимка: Getty
Протеин: 2-3 порции постно месо на ден (избягвайте черния дроб). Или същото количество птици, риба, яйца, боб, леща, ядки (орехи и бадеми са най-добри). Една порция се равнява на 100 г варено месо, птици или риба или 1 чаша сварен боб; 2 яйца или ¼ чаша ядки. Полезни са рибите с високо съдържание на омега-3 мастни киселини, като сладководна пъстърва, херинга и сьомга. За приготвянето им е най-добре да използвате минимум мазнина или олио.
Пълнозърнести храни: Яжте шест порции зърнени храни на ден. Една порция е расна на 1 филия хляб или около 1 малка чаша зърнени храни.
И не забравяйте за водата: тези 8 чаши на ден ще помогнат за предотвратяване на запек и ще намалят риска от токсикоза.
В менюто е добре да присъстват сушени плодове: смокини, кайсии, сини сливи, фурми. Но те трябва да се консумират малко по малко, за десерт, казва професорът.
Това, което определено трябва да избягва бъдещата майка, са престояли сурови салати, непастьоризирани млечни продукти и меки сирена. Рибите с високо съдържание на живак също са опасни ( акула, риба тон, риба меч и скумрия). Излишно е да напомняме за опасностите от алкохола и тютюнопушенето.
Мона Василева
Някои хранителни продукти могат да помогнат за преодоляване на зимната депресия и липсата на концентрация.
Снимка: Shutterstock
Подправките не само овкусяват храната, но и ни предпазват от неприятно подуване.
Снимка: Shutterstock
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари