Как да накарате детето да яде повече зеленчуци

6 изпитани трика

03 юни 2020 г.

Снимка: Guliver / iStock

Децата често посягат към шоколадови десерти, чипс, желирани бонбони, сладолед. Зеленчуците не са сред най-любимите и предпочитани храни. Струва ви се, че детето въобще не обича зеленчуци. Това обаче не винаги е така. Понякога самите родители затвърждават лошия модел на хранене на хлапето, без сами да осъзнават това. Опитайте няколко изпитани трика, за да накарате детето да заобича зеленчуци. Съветите събра medikforum.ru.

1. Спазвайте режим
Децата хапват повече, за да задоволят нуждите на растящия организъм. За да избегнете преяждане, направете режим и го спазвайте по часове.

2. Планирайте
Подгответе от рано ястията, за да сте на ясно какви продукти ще включите и да сте готава на време. Така няма да се наложи детето да похапва нещо вредно, за да засити глада си, ако обядът не е готов.

3. Дайте добър личен пример
Децата внимателно наблюдават родителите си и копират поведението им. Бъдете добър пример за подражание – яжте повече зеленчуци. Това ще покаже, че те са вкусни и си струва да похапва повече.

4. Дайте му време да свикне
Децата се нуждаят от време, за да свикнат с киселия и с горчивия вкус. Това не се случва от само себе си, нито бързо. Въвеждайте всеки нов зеленчук в менюто самостоятелно и дайте време на детето да се „запознае“ с него. Не само с вкуса, но и с цвета, вида, текстурата .. Не бъдете прекалено строги, за да не срещнете съпротива.

5. Добавете малко захар
Захарта потиска горчивия вкус на някои зеленчуци, а добавена към доматите, им придава по-неутрален вкус. Става дума наистина за малко количество. Целта е зеленчуците да станат по-вкусни, не да тъпчете детето със захар.

6. Ангажирайте детето с готвенето
Нека детето се чувства в кухнята като господар. Предложете му да измие зеленчуците, да ги нареже и обели. Това „запознанство“ създава добри хранителни навици.

 

 

Коментари
Последни видеа