Как в жегата да утолим жаждата на детето

5 подходящи напитки и някои силно нежелателни

14 юли 2022 г.

Снимка: Getty

 

Вода
Най-добре е да давате на бебето и детето специална вода, предназначена за вазрастта, тъй като тя отговаря на нуждите на детския организъм и изискванията за безопасност. Това е особено важно през лятото. Отворената бутилка може да се съхранява в хладилник за не повече от 48 часа.

Слаб чай
Зеленият чай утолява жаждата по-добре, но много от нас предпочитат черен - той е по-вкусен и по-ароматен, особено ако добавите към него горски плодове, билки или листа от мента, касис, малина, ягода, боровинка. Такива чайове трябва да се запарват най-малко 15 минути и след това да се охладят.
Можете да направите чай без чай, като във с врящата вода запарите листата и плодовете на малини, касис, боровинки, диви ягоди, шипки, мента. 
Напитката не само ще облекчи жаждата, но и ще донесе големи ползи за детето.
И накрая, обърнете внимание на специалните детски чайове, те съдържат различни комбинации от билки и сушени подове.

Плодови напитки и компоти
През лятото напитки могат да се приготвят от касис, малини, къпини, ранни сортове ябълки и круши. Плодовете подобряват работата на храносмилателните жлези и повишават апетита, което изобщо не пречи в горещините, когато процесът на смилане на храната е труден. Те също така доставят на детето минерали, които толкова бързо се губят през лятото с потта.

Снимка: Getty

За да запазите полезните свойства на горски плодове, трябва да действате така: залейте ги с вряла вода, добавете малко захар и едва след това ги оставете да кипнат. След това незабавно извадете плодовете от напитка и я оставете да ври. Сега, след като естествените захари, съдържащи се в плодовете, са преминали в отварата, можете да добавите останалото количество захар към напитката. Внимавайте: прекалено сладките напитки не утоляват жаждата.

Сокове
Традиционните 100% сокове не са много подходящи за утоляване на жаждата: ако детето пие прекомерно, те могат да раздразнят стомашно-чревния му тракт и да претоварят бъбреците. През лятото соковете трябва да се разреждат с питейна вода в съотношение 1: 1. И още нещо: индустриалните сокове за "възрастни" могат да се предлагат само на деца над 2 години.
Когато избирате напитка, помислете за свойствата на плодовете, на базата на които тя е приготвена. Киселите могат да раздразнят стомашно-чревния тракт, а плодовете с ярки цветове могат да провокират алергии.

Забранено
Газирани напитки

Повечето от тези напитки съдържат съставки, които не са безопасни за здравето на малкото дете: синтетични аромати и оцветители, консерванти, много въглероден диоксид. Всички тези компоненти могат да причинят възпаление на стомашно-чревния тракт (стомахът и панкреасът обикновено страдат в по-голяма степен), да провокират алергии и да повлияят лошо на работата на бъбреците.
В допълнение, содата съдържа много въглехидрати (захар), което не се усеща веднага поради „газирането“ и, както си спомняме, те пречат на утоляването на жаждата.

По материали на Parents, Мона Василева

Коментари
Последни видеа