Как зеленчуците стават отрова

Кои са най-опасни и при какви условия стават токсични

08 октомври 2020 г.
Как зеленчуците стават отрова

Снимка: Guliver / iStock

Някои зеленчуци могат буквално да се превърнат в отрова. Диетологът Елена Соломатина разказва за Sputnik кои са най-опасни и кога става отровни.
Един от факторите, които превръщат полезния продукт във вреден, е неправилното му съхранение.

„Презрелият син домат, картофи, които са останали от есента, неузрелите зелени домати не е препоръчително да се консумират.
Тези зеленчуци от семейство „Картофови“ съдържат соланин - невротоксин, който причинява нарушения от страна на нервната и отделителната системи“,
обяснява диетоложката. И твърди, че те наистина могат да са отрова.

Опасност има и от бобовите. Тя не препоръчва фасулът да се консумира суров или недоварен, защото съдържа фитохемаглутинин – белтък, който може де причини отравяне.
За да се премахне токсичната съставка е нужно фасулът да се вари най-малко 10 минути, след което водата да се смени и да се вари за поне още десетина минути.

Снимка: Guliver / iStock

Бобовите кълнове също съдържат доста фитохемаглутинин, затова не е препоръчително да се консумират.
Зрелият боб съдържа още алфа-амилаза инхибитор, пепсин и трипсин инхибитори – все вещества, които пречат на нормалното храносмилане и усвояване на въглехидрати и протеини. Причината е, че те блокират някои храносмилателни ензими.
Ако обаче бобът  се изкисне, а при варене водата се сменя, риск няма.
Опасно е и бобовите да се съхраняват твърде дълго, защото натрупват микотоксини. Микотоксините са токсични метаболитни продукти на плесенните гъби, които освен, че са отровни са и канцерогенни.
Виждаме плесени върху храните, които сме оставили прекалено дълго след оптималния им срок на съхранение. Това са бели или зелени микроскопични гъби, които се "хранят" с нашите продукти и са токсични.

Снимка: Guliver / iStock

Особено внимателни трябва да сме и със зелето и пикантните зеленчуци.

„Всички видове зеле и въобще кръстоцветните блокират усвояването на йод. Пикантните зеленчуци като ряпа или репички и ако човек страда от от заболявания стомаха и задстомашната жлеза, особено в момент на обостряне, могат а се отразят зле", предупреждава специалистката.
С мярка трябва да се консумират и зеленчуци, които натрупват нитрати. Това са цвекло, спанак, моркови, краставици, магданоз.

Мона Василева

Здраве

Ядем микрочастици пластмаса с плодовете и зеленчуците

Здраве

Децата, които ядат плодове и зеленчуци, са по-щастливи

Хранене

12 трика да направите зеленчуците по-атрактивни

Здраве

6 начина да изкушите детето със зеленчуци

Още от Хранене

Дете яде риба

Снимка: Shutterstock

Къде да открием витамин D?

Жена яде грейпфрут

Снимка: Shutterstock

Тези храни активират хормоните, способстващи отслабването

Във форма за Коледа

Снимка: Shutterstock

9 трика да влезем във форма за Коледа

Двойка спи спокойно.

Снимка: Shutterstock

Кои храни спасяват от безсъние

Краставици

Снимка: Shutterstock

Какво се случва, ако ядете всеки ден краставици

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Семейство гледа коледен филм

Снимка: Shutterstock

Мъж опакова подаръци. Снимка: Shutterstock

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Семейство гледа коледен филм

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Ползите от коледните филми

Тези приятни и свежи истории с почти задължителен щастлив край всъщност действат доста добре на психиката

Мъж опакова подаръци. Снимка: Shutterstock

Да поговорим

По-добре нищо, отколкото случаен избор на подарък

Мислете умно: идеята е по-ценна от самия предмет

Семейство се държи за ръце. Снимка: Shutterstock

 

Да поговорим

Въпрос на гени 2

Какво наследяваме от майките и какво – от бащите си

Веско Ешкенази, Станислава и Луиза. Снимка: Instagram

 

 

Заедно

Веско Ешкенази за сладките моменти в семейството

Занимания за трима преди празниците

Шер.Снимка: Getty

 

Заедно

79-годишната Шер стяга сватба

Певицата има два брака зад гърба си

Жена чете книга с чаша кафе с ръка. Снимка: Shutterstock

 

Дете яде риба

Снимка: Shutterstock

Здраве

Къде да открием витамин D?

През зимата е изключително важно да включим в менюто на цялото семейство храни, които го съдържат

Агресивно дете

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Ако детето се тръшка и проявява автоагресия, виновен ли е родителят?

В такива случаи е важно не да си затваряте очите и да се успокоявате, че ще го израсте, а да потърсите помощ от специалист