Как зеленчуците стават отрова

Кои са най-опасни и при какви условия стават токсични

08 октомври 2020 г.
Как зеленчуците стават отрова

Снимка: Guliver / iStock

Някои зеленчуци могат буквално да се превърнат в отрова. Диетологът Елена Соломатина разказва за Sputnik кои са най-опасни и кога става отровни.
Един от факторите, които превръщат полезния продукт във вреден, е неправилното му съхранение.

„Презрелият син домат, картофи, които са останали от есента, неузрелите зелени домати не е препоръчително да се консумират.
Тези зеленчуци от семейство „Картофови“ съдържат соланин - невротоксин, който причинява нарушения от страна на нервната и отделителната системи“,
обяснява диетоложката. И твърди, че те наистина могат да са отрова.

Опасност има и от бобовите. Тя не препоръчва фасулът да се консумира суров или недоварен, защото съдържа фитохемаглутинин – белтък, който може де причини отравяне.
За да се премахне токсичната съставка е нужно фасулът да се вари най-малко 10 минути, след което водата да се смени и да се вари за поне още десетина минути.

Снимка: Guliver / iStock

Бобовите кълнове също съдържат доста фитохемаглутинин, затова не е препоръчително да се консумират.
Зрелият боб съдържа още алфа-амилаза инхибитор, пепсин и трипсин инхибитори – все вещества, които пречат на нормалното храносмилане и усвояване на въглехидрати и протеини. Причината е, че те блокират някои храносмилателни ензими.
Ако обаче бобът  се изкисне, а при варене водата се сменя, риск няма.
Опасно е и бобовите да се съхраняват твърде дълго, защото натрупват микотоксини. Микотоксините са токсични метаболитни продукти на плесенните гъби, които освен, че са отровни са и канцерогенни.
Виждаме плесени върху храните, които сме оставили прекалено дълго след оптималния им срок на съхранение. Това са бели или зелени микроскопични гъби, които се "хранят" с нашите продукти и са токсични.

Снимка: Guliver / iStock

Особено внимателни трябва да сме и със зелето и пикантните зеленчуци.

„Всички видове зеле и въобще кръстоцветните блокират усвояването на йод. Пикантните зеленчуци като ряпа или репички и ако човек страда от от заболявания стомаха и задстомашната жлеза, особено в момент на обостряне, могат а се отразят зле", предупреждава специалистката.
С мярка трябва да се консумират и зеленчуци, които натрупват нитрати. Това са цвекло, спанак, моркови, краставици, магданоз.

Мона Василева

Здраве

Ядем микрочастици пластмаса с плодовете и зеленчуците

Здраве

Децата, които ядат плодове и зеленчуци, са по-щастливи

Хранене

12 трика да направите зеленчуците по-атрактивни

Здраве

6 начина да изкушите детето със зеленчуци

Още от Хранене

Краставици

Снимка: Shutterstock

Какво се случва, ако ядете всеки ден краставици

Дете яде чипс. Снимка: Shutterstock

 

Колко вреден е чипсът

Жена отказва бургер.

Снимка: Shutterstock

Кои храни трябва да елиминирате напълно

Проверка на кръвнате захар на детето. Снимка: Shutterstock

Защо децата развиват диабет

Тийнейджър яде пред телевизора

Снимка: Shutterstock

Защо тийнейджърите напълняват

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Мъж и жена спорят. Снимка: Shutterstock

Мнение на специалиста

5 сигнала, че сте в неправилна връзка

Не пренебрегвайте тези чувства - умът и тялото никога не лъжат

Камелия. Снимка: Instagram

Заедно

Камелия с 2 малки деца и 2 филипинки помощнички

Фолк дивата търси баланс между сцената и майчинството

Дете реже с ножици. Снимка: Shutterstock

 

Образование

Детето пита: Как работят ножиците

Обяснете му нагледно и с примери един физичен закон

Жена чете книга с чаша кафе в ръка. Снимка: Shutterstock

 

 

Щастлива жена със зелен пуловер: Снимка: Shutterstock

Здраве

Какво е „допаминов гардероб“

С какви дрехи и аксесоари може да го запълним, за да се чувстваме наистина щастливи

Уморена ученичка: Снимка: Shutterstock

Мнение на специалиста

Боледува и спи много: 6 сигнала за трудна адаптация в първи клас

Как родителите могат да се ориентират и да помогнат

Дони и Нети. Снимка: Instagram

Заедно

Покрай дъщеря си Дони открива кей-попа

13-годишната Лидия е ученичка в музикално училище в София

Момиченце мачка лист хартия с ръце. Снимка: Shutterstock

 

Образование

Детето пита: Защо хартията се къса

Как да разширите знанията и да разпалите интереса му