Как зеленчуците стават отрова

Кои са най-опасни и при какви условия стават токсични

08 октомври 2020 г.

Снимка: Guliver / iStock

Някои зеленчуци могат буквално да се превърнат в отрова. Диетологът Елена Соломатина разказва за Sputnik кои са най-опасни и кога става отровни.
Един от факторите, които превръщат полезния продукт във вреден, е неправилното му съхранение.

„Презрелият син домат, картофи, които са останали от есента, неузрелите зелени домати не е препоръчително да се консумират.
Тези зеленчуци от семейство „Картофови“ съдържат соланин - невротоксин, който причинява нарушения от страна на нервната и отделителната системи“,
обяснява диетоложката. И твърди, че те наистина могат да са отрова.

Опасност има и от бобовите. Тя не препоръчва фасулът да се консумира суров или недоварен, защото съдържа фитохемаглутинин – белтък, който може де причини отравяне.
За да се премахне токсичната съставка е нужно фасулът да се вари най-малко 10 минути, след което водата да се смени и да се вари за поне още десетина минути.

Снимка: Guliver / iStock

Бобовите кълнове също съдържат доста фитохемаглутинин, затова не е препоръчително да се консумират.
Зрелият боб съдържа още алфа-амилаза инхибитор, пепсин и трипсин инхибитори – все вещества, които пречат на нормалното храносмилане и усвояване на въглехидрати и протеини. Причината е, че те блокират някои храносмилателни ензими.
Ако обаче бобът  се изкисне, а при варене водата се сменя, риск няма.
Опасно е и бобовите да се съхраняват твърде дълго, защото натрупват микотоксини. Микотоксините са токсични метаболитни продукти на плесенните гъби, които освен, че са отровни са и канцерогенни.
Виждаме плесени върху храните, които сме оставили прекалено дълго след оптималния им срок на съхранение. Това са бели или зелени микроскопични гъби, които се "хранят" с нашите продукти и са токсични.

Снимка: Guliver / iStock

Особено внимателни трябва да сме и със зелето и пикантните зеленчуци.

„Всички видове зеле и въобще кръстоцветните блокират усвояването на йод. Пикантните зеленчуци като ряпа или репички и ако човек страда от от заболявания стомаха и задстомашната жлеза, особено в момент на обостряне, могат а се отразят зле", предупреждава специалистката.
С мярка трябва да се консумират и зеленчуци, които натрупват нитрати. Това са цвекло, спанак, моркови, краставици, магданоз.

Мона Василева

Коментари
Последни видеа