Мляко за „Лека нощ“

Как действат нощните формули, които освен хранителна стойност, помагат на бебето да спи спокойно

03 август 2022 г.

Снимка: Getty

Кърмата съдържа много биологично активни вещества и хормони. Някои от тях, като опиоидните пептиди, имат успокоителен ефект.
Бебетата, хранени с адаптирано мляко, не получават такъв „релаксиращ“ коктейл, така че специално за тях са разработени нощни адаптирани млека, които да компенсират този пропуск. Разбира се, това не е панацея, но ако детето заспива трудно или спи тревожно, си струва да опитате, защото здравият здрав сън на тази възраст е много важен, съветва педиатърат д-р Вера Скворцова.

Принцип на действие
Нашите баби също знаеха, че децата спят по-добре, ако се хранят с каша през нощта. Интуицията им е подсказала правилен път. Когато учените започнаха да изследват това явление, установиха, че въглехидратите, които са част от зърнените храни, допринасят за заспиването. Тогава се ражда идеята към храните за кърмачета да се добавя нишесте, което се съдържа във всички зърнени храни без изключение.
Това вещество по своята същност е сложен въглехидрат. Благодарение на него в мозъка на бебето навлиза повече от аминокиселината, наречена триптофан, от която се синтезират серотонин и мелатонин. Тези хормони регулират ритъма на съня и бодърстването, отговарят за чувството за ситост, намаляват чувствителността към болка и имат благоприятен ефект върху апетита и настроението на детето. 
В бебешката храна се използват 2 вида нишесте: модифицирано (малтодекстрин) и немодифицирано (пълно нишесте).
Първият се добавя по-често към формулите за бебета от 0 до 6 месеца: думата „модифициран“ означава „частично разграден“, което означава, че е по-лесно смилаем.
Вторият се използва в млечни продукти за деца над 6 месеца: до тази възраст те вече могат да усвояват нишестето. За засилване на ефекта нощните смеси понякога се обогатяват с триптофан.

Рецептата на баба
Каша може да се дава на бебета от 4 месеца, но е по-добре да изчакате до 5-5,5. И за да може тя да му помогне да заспи, е важно да знаете няколко трика. 
Детските каши от промишлено производство са идеални за бебета: те са направени от екологично чисти зърнени култури и съдържат всички полезни вещества, от които се нуждае детето. Основното нещо е да разредите съдържанието до желаната консистенция: кашата трябва да е малко по-плътна като боза, но не много рядка.
Кашата обикновено се дава веднъж на ден, но ако искате да успокоите бебето, може и два пъти. Например, предложете половин порция на бебето за закуска, а втората - преди лягане, като го храните с плодово пюре сутрин и кърма вечер. 

Мона Василева

.

 

 

 

 

Коментари
Последни видеа