Може ли детето до 2 години да пие мляко

4 популярни мита коментира диетолог

14 май 2022 г.

Снимка: Getty

Много диетолози твърдят, че прясното мляко не е полезно за малките деца и не бива да им се дава поне до двегодишна възраст. Така ли е?

"Когато говоря за ползите от млечните продукти, веднага чувам гневни отговори от майки, които смятат, че пиенето на мляко е вредно и дори опасно. И все пак ще се опитам да ви убедя, че това не е така". Това е мнението на диетолога педиатър д-р Ана Волик.

Мит №1: Млякото се усвоява лошо
Най-популярният аргумент на противниците на млякото е, че само хората консумират мляко от раждането до преклонна възраст. Докато бозайниците хранят с него само малките си. Тъй като млякото при възрастни животни не се абсорбира, това означава, че и при хората е така. Но не е.
Ензимът лактаза е отговорен за усвояването на млякото в човешкото тяло. Ако се произвежда в достатъчно количество, всички хранителни вещества от млякото се усвояват напълно. Когато има малко лактаза, млечната захар не се разгражда. В стомаха започва ферментация и се появяват симптоми като къркорене, подуване, метеоризъм и диария. Тези признаци могат да са сигнал за лактазен дефицит. Но и при това положение може да се консумират млечни продукти, макар и в минимални количества.

Мит № 2. Кравето мляко е пълно с хормони
В съвременните условия животните във фермите се лекуват и се стимулират с помощта на хормони и антибиотици. Количеството на тези вещества в млечните продукти обаче е толкова незначително, че няма как да навреди на здравето.
Ако купувате продукти от сертифицирани производители, можете да сте сигурни, че съставът на млякото отговаря на стандартите за безопасност.

Снимка: Getty
№ 3. В магазините не можете да намерите натурални млечни продукти
Наистина има доста млечни продукти по рафтовете на магазините, които са направени с растителна мазнина, с добавки и консерванти. Но има натурално мляко и извара. Просто трябва внимателно да прочетете етикета и да проследите състава.

Мит 4: Млякото не понася на бебетата
Един от основните аргументи срещу млякото е, че то причинява алергии и прекомерно натоварване на бъбреците. Наистина не е препоръчително да се дава мляко на деца под една година. Това се отнася за пълномасленото прясно мляко. Що се отнася до млечните продукти, те могат да бъдат въведени от 8 месеца. Тогава рискът от проблеми е минимален.
Трябва да въвеждате млякото постепенно - започнете с малки порции, като постепенно увеличавате обема.
Млякото е ценен източник на протеини, калций, магнезий, витамини D, B12. Млечните продукти трябва да бъдат въведени в диетата на детето непременно, но го правете внимателно. Ако имате съмнения за проблеми с корема и алергия, трябва да консултирате детето с лекар и евентуално да направите изследвания.
Мона Василева

 

Коментари
Последни видеа