Панирани хапки – наистина ли са толкова вредни

Как фастфуудът да стане по-диетичен, съвети на специалист

28 август 2020 г.

Снимка: Guliver / iStock

Диетолозите заклеймяват всеки фастфууд и горещо съветват да не даваме на децата такива храни. В действителност редовната им употреба и то в големи количества не е полезна нито за възрастните, нито за децата.
Проблемът е, че така наречените панирани „пръстчета“, „хапки“ , „пръчици“ са сред най-любимите храни на малчуганите.

Как да направим панирани хапки диетични съветва диетоложката Татяна Залетова, цитирана от радио Sputnik.

„Ако панираните хапки са приготвени вкъщи, може и да не са така вредни. Те изглеждат съблазнително и апетитно, децата ги обичат, а и могат да се аранжират красиво в чинията със салата, например“, аргументира се диетоложката.

Снимка: Guliver / iStock

Според нея, когато майката ги приготвя в къщи, тя знае какво точно месо слага.
„Когато приготвяте „пилешки пръчици“ е добре да използвате бяло, а не черно месо , а за панировката може да се използва пълнозърнесто брашно, галета или корнфлейкс. Така хапките ще са по-здравословни“, обяснява тя.
Когато са приготвени в ресторант, те определено не са здравословни. Причината е ясна – пържат се във фритюрник, а мазнината в него не се сменя често и не е особено пресна.

Коментари
Последни видеа