Ако е за закуска и е приготвена правилно
Снимка: Shutterstock
Всеки, без да е специалист, знае, че пицата е тестена, мазна и калорична. Затова едва ли е сред най-полезните храни, особено за децата. Но дори диетолозите не възразяват, тя да бъде включена в менюто. Особено за закуска.
Ако пък е приготвена с пълнозърнесто вместо с бяло брашно и се пече на 250 градуса, не само няма да бъде вредна, а дори може да се окаже полезна за талията ни.
Наистина пицата се приготвя от тесто, но в него влизат предимно натурални съставки – брашно, зехтин, вода. Върху тестото има доматен сос. Той е особено полезен, защото съдържа антиоксиданта ликопен. Известно е, че той защитава от сърдечносъдови инциденти.
И накрая класическите добавки за пицата - моцарела, месо, морски продукти, зеленчуци, които също са полезни.
Подправките – босилек, риган, чесън, черен пипер, ускоряват обмяната на веществата.
Така че, ако пицата е приготвена правилно, е по-скоро е полезна, отколкото вредна храна. И това твърдят не само италианските специалисти.
„За правилното хранене е важно да има баланс между всички хранителни вещества. А пицата може да даде много добра комбинация от полезни продукти: свежи зеленчуци, морски деликатеси, зехтин, сирене и други“, обяснява диетологът Елена Соломатина, пред medikforum.ru.
Естествено, не бива да се прекалява и преяжда. Не е полезна и ако върху нея има бекон, салам и пушени меса, подчертава диетоложката.
Според специалисти от Фармацевтичния институт „Марио Негри“ в Милано пицата може да се хапва като профилактична храна срещу тумори в червата и срещу заболявания на сърцето.
За да е максимално полезна, тя трябва да е с много домати, маслини, броколи, зехтин, а също така да има чесън и лук.
Мона Василева
Калцият може да бъде въведен в тялото не само с млечни, а и с растителни продукти.
Снимка: Shutterstock
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари