Защо кето-диетата е опасна за подрастващите

Ако приемът на въглехидрати се ограничи за сметка на мазнините, последиците са лоши

22 февруари 2019 г.

Илюстрация: Shutterstock

Популярната кето-диета е опасна за подрастващите, алармират специалисти.
Този начин на хранене е познат още като диетата на д-р Аткинс. Той препоръчва консумация предимно на белтъчни храни и зеленчуци, но не и плодове. Забранени са всякакви захари. В замяна на това мазнините не се ограничават и могат да са повече. Така човек регулира теглото си, без да изпитва постоянен глад и може да отслабне.

Според диетолози кито-диетата е типичен пример за небаласирано хранене, което може сериозно да увреди здравето. Особено на подрастващите. Тя нарушава баланса в приема на белтъчини- мазнини-въглехидрати. Според нормите за хранене, приети от Световната здравна организация, енергията на организма трябва да идва от 10-15 % белтъци, 20-30% мазнини и 50-55% въглехидрати. А кето-диетата препоръчва 30 процента белтъци в дневното меню – или близо 2 пъти повече, за сметка на драстичното намаляване на въглехидратите.
Подобна промяна в режима на хранене обаче е особено опасна за подрастващите. Ето защо.

Камъни в бъбреците. При изследване на децата, които били подложени на кето-диета (заради епилепсия), се оказало, че 1 от 20 образува камъни в бъбреците. А бъбречно-каменната болест е много тежко страдание както за децата, така и за възрастните.
Обяснението, което дават специалисти е, че излишният белтък уврежда бъбречните функции.

Храносмилателната система. Диетата препоръчва много белтъчини и малко въглехидрати. Това води до промени в киселинността на организма. Променя се pH от алкално към киселинно, което отключва много сериозни метаболитни заболявания.
От друга страна белтъчните храни са по-трудно смилаеми и могат да доведат до проблеми с храносмилателната система - гадене, повръщане, диария и дори запек.

Неприятен дъх от устата. Кето- диетата ограничава въглехидрати, което е причина за халитоза – състояние, при което от устата се носи лош дъх. Това не е опасно за здравето, но е доста некомфортно особено за подрастващите, които градят отношения.

 Отразява се на костите. Диетолози обясняват, че кето-диетата може да окаже влияние на скелетното развитие на подрастващите. Тя нарушава усвояването на калция, което води до проблеми с костите. И те могат да станат крехки и податливи на чупене.

По материали на: medikforum.ru, адаптация  Мона Василева

 

 

Коментари
Последни видеа