Защо пици и пържени картофки убиват мозъка

Ако менюто е бедно на желязо, развитието му се забавя

19 септември 2018 г.

Илюстрация: Guliver / iStock

Има още една причина да откажете на детето пица, хамбургер или кофичка мазни пържени картофки. Американски учени доказа, че така наречените fast food или junk food се отразяват пагубно на мозъка. И малчугани, които се хранят предимно в ресторанти за бързо хранене като McDonald’s, Pizza Hut, Burger King и KFC, се справят по-лошо с училище, сочат резултати от проучването им, публикувани в Clinical Pediatrics.

Тези деца четат по-трудно и бавно от връстниците, които се хранят правилно. Изоставането личи най-отчетливо в резултатите им по математика и естествени науки.

Едното възможно обяснение е, че тези храни са бедни на желязо, което води до забавяне на процеси в определени зони на мозъка.
Известно е, че желязото е кръвотворен елемент и гарантира добро оросяване на мозъка. А от кръвоснабдяването на мозъка пряко зависят процесите на обработка на информацията.

А другата теория е, че богатата на захари и наситени мастни киселини храна, е причина за негативните ефекти, обясняват учени от университета на Охайо, които проследили развитието на 8 400 деца в продължение на 3 години.

Мозъчната тъкан е особена - богата е на мазнини. За да функционира правилно обаче няма нужда от прекомерно много животински мазнини или от така наречените трасмазнини, които се съдържат в големи количества във фаст фуда. Нужни са най-вече биологично активни вещества, витамини и особено омега-3 и омега-6 мастни киселини. Организмът си ги набавя от риби, маслинено олио и бадеми.
Обяснението, което дават лекарите е, че мембраните на мозъчните клетки са изградени основно от полиненаситени мастни киселини (омега-3 и омега-6).
Тези мастни киселини са особено важни за пренасянето на сигнали между невроните.
Затова храните, богати на омега-3 и омега-6, са от полза за подрастващите.

Мона Василева

 

 

Коментари
Последни видеа