Зеленчуци вместо шоколад

5 трика как да накарате хлапето да направи този избор

24 ноември 2019 г.

Снимка: Shutterstock

Вкусовите предпочитания се оформят в най-ранна възраст. Още в утробата на майката бебето  „получава“ различни вещества и може да си създаде собствени предпочитания.
Ново проучване дава идея на родителите как в 5 стъпки да накарат хлапето да яде повече зеленчуци и коя е печелившата стратегия.
Например учените установяват, че децата гледат на родителите си като на модел за подражание. И, когато те ядат здравословна храна, хлапето почва да се храни правилно.

Как да подобрим модела на хранене на детето

Учените сравнили това, което 2-3-годишните деца ядат, с храната на майката. Те анализирали и как се е хранила тя през бременността, за да определят в кой момент от тези 9 месеца нейният модел на хранене оказва най-силно влияние на бебето. Така установили, че влиянието на хранителния ѝ режим през бременността, оказва по-силно влияние върху предпочитанията на детето към определени храни, отколкото по-късно, когато то вече се е родило.

Изборът на храна и предпочитанията на таткото също слагат отпечатък върху избора на малкото дете, особено  до 7-годишна възраст. И, когато бащата започне да се храни здравословно, детето също започва да избира и да харесва тези храни.

Това се отнася най-вече за плодовете и неместните продукти, които са източник на полезен белтък.
Учените са на мнение, че начинът на хранене на родителите оказва голямо влияне върху децата. Така че, вие сте моделът, който детето ще следва.

Храна за развиващият се мозък

Храната и течностите, които детето приема, задоволяват нуждите на растящия организъм. Нужни са за израстването му и за развитието на мозъка. И правилното меню води до добри резултати в училище.
Прекомерната консумацията на сладки напитки е свързана с по-ниски резултати по четене, писане, граматика и смятане, сочи австралийско проучване сред 4 000 деца на възраст от 8 до 15 години. След това родителите били помолени да дават повече плодове и зеленчуци, и да намалят богатите на захар продукти в менюто на децата.  

Ето  съветите им в 5 стъпки за промяна.   

1. Увеличете набора от здравословни продукти

Осигурете богато разнообразие на хранителни и здравословни продукти. Това ще увеличи шанса детето да си подбере нещо от тях, което да отговаря на вкуса му.

2. Включете в менюто „нови“ плодове и зеленчуци

Детето може да отказва нови храни. Това е естествена реакция, когато се предлага нещо ново и непознато. Това обезсърчава родителите, но не бива да ги отказва да пробват.

3. Давайте личен пример на здравословно хранене

Децата с радост копират и следват примера, който им дават родителите им. Ако вие ядете полезни храни, детето може да пожелае да ги пробва. А това вече е едно добро начало.

4. Приготвяйте  храната и яжте заедно 

Важно е деца и родители да се хранят заедно на една маса. Особено в ранна възраст, когато се изграждат навиците.
Когато седнат заедно около масата, всички обсъждат важни въпроси, в това чисто и за храненето. Затова е важно всички да се хранят заедно.

5. Потърсете помощ

Това се налага особено в случаите, когато детето е с наднормено тегло. Австралийското проучване сочи, че семействата, които са потърсили медицинска консултация и следват насоките, не винаги успяват да се справят с проблема.

Здравословното хранене прави детето по-щастливо
Защото то има по-висока самооценка и по-малко емоционални проблеми. Доказва го изследване сред 7600 деца на възраст от 2 до 9 години, които отговарят на въпрос, кои от 43 вида храни ядат. Тези, които най-близко покриват европейските норми за здравословно хранене, имали по-висока самооценка и добро самочувствие, независимо от теглото им.

„Установихме, че при малките деца от 2 до 9 години, има връзка между здравословното хранене и доброто им психологично състояние. Те имат по-малко емоционални проблеми, поддържат добри взаимоотношения с останалите деца и имат висока самооценка“ , каза ръководителят на проучването д-р Луиза Арвидсън.  

Усвояват лесно вредни навици от своите кумири  
Децата, които гледат много телевизия и реклами, са склонни да ядат нездравословни храни. 
Виждайки своите кумира да ги ядат, започват лесно да им подражават. 
Защото детето трудно различава какво от това, което гледа на екрана, е реклама и какво не.   

Текст: medikforum.ru, адаптация Мона Василева

 

Коментари
Последни видеа