Колко често може да похапва и каква е безопасната доза
Бременна, която си приготвя плодова закуска с мед. Снимка: Shutterstock
“Преди бременността се опитвах да заменя захарта с мед. Сега съм в първия си триместър. Продължавам да ям мед. Освен това забелязах, че ми помага и намалява присъпите на гадене. Но прочетох, че бременните не трябва да ядат мед. Вярно ли е това?“, пита бъдеща майка.
Ето отговора на лекар-диетолог.
Бременната може да яде мед, но има няколко неща, които трябва да вземе предвид.
- През първия триместър медът може да намали симптомите на токсикоза.
- Подобрява съня.
- Полезен в ранна бременност, когато имунната система е отслабена.
- Помага за справяне с тонуса на матката.
- Активира лимфния поток, като по този начин намалява отока.
- Подобрява функционирането на стомашно-чревния тракт, помагайки при запек.
- Помага за нормализиране на хематопоезата.
- Подхранва кожата при външна употреба.
Световната здравна организация препоръчва не повече от 2 супени лъжици на ден, при условие че не консумирате повече глюкоза.
Медът има 50 калории по-малко от захарта. Но определено не може да се бъде наречен „диетичен“ продукт, особено ако сте склонни към наднормено тегло.

Мед. Снимка: Shutterstock
Важно е какъв вид мед и в какво количество се консумира.
Непастьоризираният мед може да съдържа спори на бактериите Clostridium botulinum, които причиняват тежко хранително отравяне - ботулизъм.
При възрастните киселинността на стомаха е доста висока, така че по време на храносмилането на „суровия“ мед спорите и бактериите лесно се унищожават и не представляват никаква опасност.
- Медът е десетки пъти по-сладък от захарта и може да повиши нивата на кръвната захар. Следователно, медът е противопоказан за жени с диабет, включително гестационен диабет (диабет при бременни жени).
- Медът е силен алерген. Освен това може да съдържа цветен прашец, лекарства и химикали, които са били използвани за лечение на пчели и кошери.
Симптомите на алергии често са подобни на сенна хрема и могат да се проявят като уртикария.
Алергията, дори и да се появи при майката, не е опасна за детето в утробата. IgE, произведен в случай на алергична реакция, поради големия си размер на молекулата, не е в състояние да проникне през плацентарната бариера и следователно не може да окаже никакъв ефект върху детето.
Ако обаче се наложи бъдещата майка да взема противоалергични лекарства, те могат да влошат процеса на кръвоснабдяване на плода.
Следователно, ако бременната е предразположена към хранителни алергии, сенна хрема, алергии към лекарства и химикали, тя трябва да се въздържа от консумация на мед.
Мона Василева
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари