Българче се роди на борда на Луфтханза

Малкият Николай се появи на бял свят над Атлантика на почти 12 000 метра височина

Орисниците на малкия Ники от екипажа на Луфтханза

Необичаен и със сигурност - завинаги запомнен от мнозина старт в живота си избра едно българско момченце. То се е появило на бял свят на 26 юли, по време на полет на Lufthansa LH543 от Богота до Франкфурт, съобщава Мениджър нюз, като се позовава на авиокомпанията.

Самолет Airbus A340-300 с регистрация D-AIFC (име "Gander/Halifax") излита от колумбийската столица Богота на 25 юли в 21:00 ч. местно време с общо 191 пътници и 13-членен екипаж. По време на полета над Атлантическия океан обаче 38-годишната българка Десислава К. изпитва симптоми на преждевременно раждане.

Екипажът реагира светкавично, хладнокръвно и професионално, като бързо организира нещо като временна родилна зала - премества някои пътници в предните редици, а задната част на самолета се обособява с прегради за майката.

Раждането протича и приключва без усложнения в 12.37 часа (10.37 UTC), асистирано от кабинния екипаж и трима лекари, които са били на борда като пътници. Бебето проплаква над Северния Атлантик, при височина на полета 39 000 фута (около 11 800 метра) при 49 градуса северна географска ширина и 21 градуса западна географска дължина и получава името си още там - Николай.

За да предостави на майката и нейното новородено дете възможно най-бърза последваща медицинска грижа, капитанът на полета решава да направи междинно кацане в Манчестър. В 13:09 часа местно време самолетът каца вече със 192-а пътници на борда. След като медицинските екипите поемат майката и бебето, необикновеният полет продължава по направление към Франкфурт и каца в 17:28 часа местно време.

Ражданията на борда са голяма рядкост. От 1965 г. това е единадесетото раждане по време на полет на Lufthansa, уточняват от компанията. Кабинните екипажи на авиокомпанията минават редовно обучения за оказване на първа помощ, които включват също първоначални мерки и указания за използването на медицински материали и инструменти при евентуални раждания на борда.

Коментари
Последни видеа