През първата година бебето и родителите да спят заедно

Добре е да са в една стая, но не и в едно легло

05 януари 2020 г.

Снимка: Guliver / iStock

Хубаво е, ако бебетата споделят спалнята с родителите си поне през първите шест месеца от живота, за да се намали опасността от смъртни случаи по време на сън. Това са част новите предписания на американските педиатри, цитирани от Ройтерс. 

В идеалния случай е добре бебетата да спят в стаята на родителите през цялата първа година, съветва Американската педиатрична асоциация.

Не се препоръчва обаче децата да спят в едно и също легло с родителите си, защото това повишава риска от синдром на внезапната детска смърт (СВДС), подчертават специалистите. Най-безопасно за бебетата е да спят в креватче или кошче с твърд матрак, без каквито и да е меки спални принадлежности, прегради или възглавници.

Спането в една стая, не в едно легло, може да намали опасността от СВДС с до 50%, казва д-р Лори Фелдман-Уинтър, един от авторите на препоръките. „Споделянето на леглото може и да е опасно, особено за деца под 4 месеца и за такива, родени преждевременно или с ниско тегло”, добавя Фелдман-Уинтър.

Новите предписания също така насърчават контакта кожа до кожа, колкото се може по-бързо след раждането, за да се помогне в превенцията именно на СВДС. При цезарово сечение, ако майката не е в състояние, такъв контакт може да осъществи бащата или друг, който се грижи за бебето.

Кърменето също помага, но пак се напомня, че не е добре майката да спи с бебето в едно и също легло, за да направи нощното хранене по-удобно, казват педиатрите.

СВДС е много по-малко разпространен в последните години, когато докторите съветват родителите да слагат бебетата да спят само по гръб без възглавници и други спални принадлежности или играчки, които може да представляват опасност от задушаване. И въпреки всичко, това все пак е водеща причина за бебешка смъртност с около 3500 случая на година само в Щатите.

Тези случаи може да са причинени от редица фактори, включително мозъчни аномалии или дихателни проблеми при бебетата, както и спане по корем на меки повърхности или такива, които представляват риск от задушаване.

„По-голямата част от смъртните случаи по време на сън настъпват заради спане по корем или с меки одеяла наоколо, или пък при споделяне на едно легло с майката или друг член от семейство”, казва д-р Фърн Хоук, учен-педиатър от Университета Вирджиния, който се занимава специално с изследване на СВДС.

„Новите препоръки подчертават важността бебетата да бъдат поставяни по гръб за ВСЯКО спане, дрямка или почивка където и да е – вкъщи, при баба, в детската градина. Това трябва да се случва в креватчета или кошчета, поставяни в непосредставена близост до леглото на родителя, с твърди матраци, без възглавници, одеяла, подложки или други меки предмети. Всичко това спомага свободния достъп на въздух до бебето”, казва Хоук.

Източник: today.com

Коментари
Последни видеа