Мозъкът на детето расте заради любовта на майката

В един определен период майчината грижа е особена важна

08 март 2020 г.

Снимка: Guliver / iStock

При децата, чиито майки са били грижовни по време на предучилищните им години повече, отколкото в по-късна възраст, има по-силно нарастване на мозъчните структури, асоциирани с учене, памет и справяне със стрес, за разлика от тези техни връстници, чиито майки не са били толкова подкрепящи. Изводът е от проучване на Медицинския факултет към Уошингтън Юнивърсити в Сейнт Луис.

Според изследването има един специален момент от израстването на детето, когато мозъкът особено силно реагира на майчината подкрепа, свидетелства психиатърът д-р Джоан Лъби от детската болница на Сейнт Луис, която е сред изследователите.

А ето как е протекло самото изследване: учените проследили снимки на мозъка, правени със скенер, на деца в периода от предучилищната до ранните им младежки години, като открили че има голяма разлика в размера на хипокампуса при тези от тях, чиито майки са били грижовни по време на ранните им детски години. Въпросният хипокампус отговаря точно за функциите, които вече споменахме – учене, памет, регулиране на емоциите.

При младежите с нетолкова отдадени майки хипокампусът бил по-малък, въпреки че никак не им е липсвала майчина подкрепа малко по-късно в живота им – в началното и основното училище.

„Връзката дете-родител по време на ранните му години е жизненоважна, много по-важна от връзката, която ще имат помежду си, когато детето порасне”, казва д-р Лъби. „Според нас заради по-голямата пластичност на мозъка при по-малките деца той много по-лесно бива повлиян от различни преживявания по време на първите години от живота. Точно това предполага, че подкрепата и любовта по време на тези най-ранни години е ключова за развитието им.”

Учените успели да стигнат и до друго откритие: нарастването на хипокампуса се оказало важно за по-доброто управление на емоциите при тийнейджърите. Това подчертава колко е важно отношението към детето в най-ранните му години, за да се осигури по-доброто му развитие и превръщането му в нормално функциониращ възрастен.

Но как се определя коя майка е по-грижовна от друга? Методът на учените е следният:

„Майката е помолена да свърши някаква задача, докато ние поднасяме на детето хубав подарък, който не му е разрешено да отвори веднага. Това е стресова ситуация, случваща се десетки пъти всеки ден във всяко семейство, както когато приготвяте вечеря, а детето търси вниманието ви. То иска нещо, обаче вие правите друго, което поставя на изпитание родителските ви умения”, разказва д-р Лъби.

Родителите, които успяват да запазят самообладание и да си свършат работата, докато предлагат емоционална подкрепа за децата си, са окачествени като по-грижовни. А тези, които отпращат детето или го наказват за поведението му, не са сметнати за толкова любящи.

Лъби смята, че тези открития може да помогнат на децата да се справят по добре в училище и в живота като цяло, както и да имат стабилно емоционално развитие, ако родителите им осигуряват любов и подкрепа в най-ранната им възраст.

По материали на eurekalert.org

Коментари
Последни видеа