Домашните задължения са полезни за децата

Не се притеснявайте да им ги възлагате

Илюстрация: Guliver / iStock

Родители, познайте какво? Е, каквото и да е, резултатът накрая ще е повече работа за нас, но поне няма да се чувстваме виновни, че караме децата да свършат едно-друго вкъщи. Изследователи твърдят, че домашните задължения, които делегираме на хлапетата, всъщност ги правят по-успешни като възрастни.

Звучи страхотно, въпреки че, когато ги караме да разделят по цвят прането, често черните чорапи се озовават сред белите чаршафи и финалът не е хубав. Никак.

Но според Джули Лайкот-Хаймс, бивш декан на първокурсници в Университета Станфорд и автор на книгата "Как да отгледаме възрастен" ("How to Raise an Adult"), на децата трябва да им се възлагат задължения, защото това ще им помогне като зрели хора. Пред businessinsider.com тя казва: "Когато им делегираме отговорности - да изхвърлят боклука, да си изперат прането - те разбират, че, за да бъдат част от живота, трябва да вършат работа."

Като извод от нейното изследване по въпроса, което действително е продължително във времето, тя твърди: "Ако детето не измие чиниите, това означава, че някой друг трябва да го направи. И така то свиква с идеята, че може да избяга от работата, както и от урока, че просто има неща, които трябва да бъдат свършени и, че всеки един от нас допринася така за общото благо."

Така че занапред ви желаем успех с възлагането и изпълнението от децата на домашните задължения. Тайната е да не се вглеждате в качеството, а в крайния резултат. Свършено ли е? Да. Точка по въпроса. Очакваме изследователите да споделят и как да се справяме с последствията. 

Надя Горанова

Коментари
Последни видеа