Ограниченията за използване на електронни устройства безполезни

Експеримент показва как децата си крадат време с тях

12 декември 2018 г.

Снимка: Guliver / iStock

Руският психолог Катерина Мурашова интервюирала 48 семейства и намерила отговор на въпроса трябва ли да разрешаваме на детето да играе на компютър. Резултатите от нейното "нееднозначно" изследване трябвало да определят въобще влияе ли позицията на родителите на количеството време, което детето прекарва пред таблета, компютъра или смартфона, пише Snob.ru.

Възрастта на децата в семействата-респонденти била от 9 до 12 години. Мурашова разделила всички на три групи: в първата влезли семействата, които упражнявали строг контрол относно времето, което децата им прекарвали с електронни устройства, то почти винаги било точно определено и родителите строго следели за спазването му; във втората група родителите и децата се намирали в "непрестанна борба" с променлив успех относно електронните джаджи, а в третата влезли тези семейства, при които ползването им е оставено на самотек.

Мурашова задала на всички родители един и същ въпрос: "Колко време приблизително децата ви прекарват пред електронни устройства?" След това помолила децата от трите групи всеки ден в продължение на седмица да си записват съвсем честно всеки път, когато са ползвали някоя джаджа и колко време действително продължавало това. Всичко трябвало да бъде в тайна от родителите.

Седмичният експеримент били повторен три пъти - през октомври, декември и февруари, а сравнението между "показанията" на децата и родителите се оказало неочаквано дори и за Мурашова. "Работната ми хипотеза бе, че първият подход е най-конструктивният и именно при него ще има най-малко разминаване от времето, заявано от родителите, и реалното. Когато правилата са разумни и разбираеми, обикновено са съблюдавани. Но именно в тази група разминаването бе най-голямо."

Опитвайки се да разбере причината за подобна разлика, Мурашова изяснила, че децата се стараят да прескочат строгия родителски контрол по всички възможни начини и в повечето случаи успяват.

Ето цитат от записките на едно от децата: "Играх в междучасието с телефона на приятел. След часовете играх в занималнята. Веднъж през нощта взех смартфона със зарядното и до четири сутринта играх и си общувах с приятели под одеалото. За някои тайни услуги за три часа таблета си ми даде големия ми брат. Мама се замота с малката ми сестра и забрави да си изключи компютъра. Казах, че трябва да направя презентация по география, свалих я за пет минути и стоях в Skype, но превключвах на въртящия се глобус всеки път, когато чуех стъпки зад вратата. Играх у баба почти цял ден, разбрахме се да не казваме на мама."

Като цяло резултатите от експеримента били такива:

Първата група. Заявеното от "контролиращите" родители: средно децата прекарват в интернет 7 часа седмично. Според съобщенията на децата от тази група - 21,7 часа.

Втората група. Заявеното от "борещите се" родители: средно децата прекарват в интернет 11,5 часа седмично. Според съобщенията на децата от тази група - 24,3 часа.

Третата група. Заявеното от "либералните" родители: средно децата прекарват в интернет 25 часа седмично. Според съобщенията на децата от тази група - 23,7 часа. 

"Харесва ли ви? На мен също. Изводите ще оставя да си ги направят сами уважаемите читатели", пише Мурашова.

Надя Горанова

Коментари
Последни видеа

Всяко утро

01 февруари 2023 г.