За натиска на родителите и характера на детето

Как едното влияе на другото

05 декември 2016 г.

Снимка: Guliver / iStock

Американски психолози изясниха, че натискът от страна на родителите може съществено да потисне характера на детето, пише news.rambler.ru.

По думите им, напрегнатата обстановка в семейството често става причина за депресии, истерии и тревожни разтройства у хлапета и подрастващи.
Научни сътрудници от университета в щата Айова провели мащабно изследване, в което взели участие 500 деца от семейства с нормален икономически статус. Резултатите от него позволяват да се направи извода, че натискът и напрежението от страна на родителите стават причина за много психологични разтройства у децата.

По думите на учените подрастващите от състоятелни семейства по-често са подложени на натиск, тъй като родителите изискват от тях достигането на определени цели, от които в повечето случаи са заинтересовани самите те. Изследователите подчертават, че тези деца, които са ценени от родителите заради успехите, а не заради личностните качества, по-често страдат от проблеми с психиката.

Психолозите уверяват, че ако отделяме повече време да формираме социалните навици на детето, то у него няма да има място за никакви истерии, депресии или проблеми с характера.

Надя Горанова

 

Коментари
Последни видеа