Деца, които си служат с лявата ръка, са по-добри математици

Успехът зависи от възрастта и пола

02 ноември 2018 г.

Снимка: Guliver / iStock

Доминантната ръка, която детето използва, е пряко свързана с математическите способности. Това установи екип от италиански и британски учени, но уточнява, че връзката е доста по-сложна, отколкото се смяташе досега.

Психолози от университетите в Ливърпул и Милано са на мнение, че децата, които използват предимно лявата си ръка, се справят по-успешно с математически задачи, отколкото останалите. Те представиха резултатите от проучването си на ежегодна конференция на Британското психологическо общество, съобщава MailOnline.

Лява или дясна ръка

И предишни проучвания са доказвали, че сред леворъките има повече хора с математически способности в сравнение с тези, които използват дясна или се справят еднакво успешно и с двете.

Учените наблюдавали 2300 италианчета на възраст 6-17 години. Те трябвало да решават математически задачи с различна степен на сложност. И заедно с това със специална скала учените оценявали с коя ръка предимно си служи всяко дете.

Резултатите доказали, че действително има връзка между математическите способности и работата с лява или дясна ръка.

Според тях в 5-10% успешното решение на задачите зависи от това коя ръка използва детето. От значение обаче се оказват и други фактори, като възрастта, видът на математическата задача и полът.

Мозъкът

“Доминиращата ръка косвено се отразява на „специализацията“ на мозъчните полукълба“, обяснява ръководителят на проучването Джовани Сала в интервю пред изданието.

При 30 на сто от леворъките дясното полукълбо, което „отговаря“ за пространственото въображение, е по-силно развито.

Дясна или лява ръка - това е част от сценария за работа на главния мозък, който е свързан и с възможностите на мисленето. И намира израз в по-изявения математически успех, допълва Сала.

Преди време холандски учени установиха друг интересен факт - че лошият успех на децата по математика и свързан с дефицит в йод у майката по време на бременността.

 

 

Коментари
Последни видеа