10 истории за надежда за рождения ден на DMS

Единният дарителски номер навърши 10 години

21 Юни 2017 г.
10 истории за надежда за рождения ден на DMS

DMS е замислен като система, която едновременно улеснява дарителите и дава шанс на каузите, за които те даряват, като предлага достъп на хора и организации до единен номер при общи условия и единна цена за SMS.

През 2017 г. DMS  -  Единният дарителски номер в България става на 10 години. За този период през платформата са изпратени близо 7,5 милиона дарителски SMS-а в подкрепа на различни каузи.

Стартира през май 2007 г. с 4 кампании. Към момента активните кампании са 92, а за целия 10-годишен период системата е дала възможност на над 700 кампании да набират средства за своите каузи. Дарителите са изпратили малко над 7,5 милиона SMS и са набрани над 7 милиона лева.

Според проучване на Алфа рисърч, направено по поръчка на БДФ, близо 78% от хората, дарили през 2016 г., са използвали като дарение именно SMS.

Преди две години, през 2015 г. платформата DMS се разширява с нови технологични възможности – въведени са механизми за даряване онлайн и възможности за SMS абонамент с 2 или 5 лева.  Дарителството със SMS-и продължава да е предпочитаният начин за подкрепа на каузите в DMS – 85% от общата сума за 2016 г. (976 720 лв.) е от благотворителни SMS-и,  съответно делът на онлайн даренията е 15%. Запазва се положителната тенденция от 2015 г. да се увеличава ръстът на онлайн даренията. Увеличава се и броят на дарителите, пожелали да сключат договор за дарение и да получат удостоверение за направените дарения. За 2016 г. са сключени 74 индивидуални договора за направени онлайн дарения за обща сума от 26 386 лв. 

В следващите редове ще ви представим 10 истории по случай 10-годишнината на DNS...

1. ВСИЧКИ ЗА ЕДИН. DMS ZAEDNO

2014-а ще бъде запомнена като годината на големите наводнения. Половин България беше под вода.

На 19 юни вечерта Варна бе пометена от потоп, като най-тежки бяха пораженията в квартал Аспарухово – десет жертви и почти пълно опустошение. Цяла Североизточна България бе залята от сериозни наводнения -  най-много дъжд се изля в Шабла, Добрич също обяви бедствено положение с две жертви и блокирани пътища и обществен живот. Последваха  Мизия, Бургас, Хасково, Габрово, Велико Търново, Бяла Слатина, Приморско – и навсякъде историите са едни и същи, опустошение, разруха, безпомощност.

Но имаше още нещо, което придошлите води отнесоха със себе си – и това беше често споделяното разбиране, че ние, българите, не сме солидарни, не се грижим един за друг и гледаме предимно себе си. Ден след трагедията във Варна хиляди доброволци от цялата страна започнаха да се стичат в морската ни столица, за да помагат на бедстващите хора.

А по всички национални телевизии се появи DMS ZAEDNO – и кампанията „Заедно в бедствието“ за часове се превърна в национална кауза. За няколко кратки месеца българските граждани дариха със sms-и и по банков път над 1 213 000 лева и още предметни дарения на стойност над 71 000 лева за най-засегнатите във Варна, Добрич, Дряново, Велико Търново, Мизия, Своге.

По този начин най-голямата DMS кампания в историята на единния дарителски номер се превърна в надежда за хиляди хора – във Велико Търново 138 домакинства получиха ваучери за мебели и бяла техника, 439 домакинства в Добрич и 39 в Дряново получиха финансова подкрепа, на повече от 90 души  в Мизия, настанени във фургони и в социалното общежитие, бяха поети сметките за отопление и вода за 6 месеца, а 350 души получаваха хранителни пакети с дарения в храни и ваучери с помощта на Българската хранителна банка.

Във Варна бяха закупени 8 апартамента в район Аспарухово. С помощта на администрацията в тях бяха настанени 8 семейства с тежък социален и здравословен статус  -  хора с увреждания, възрастни хора, семейства с деца в училищна възраст.

С малка част от средствата беше купено оборудване за доброволците във Варна и Добрич – лопати, маски, ръкавици и др., което после бе транспортирано до Мизия.

Кампанията "Заедно в бедствието"  бе подкрепена от Нова ТВ, БНР, БНТ, България Он Еър и много други, а изразховането на средствата се управляваше от обществен съвет.

И така, през 2014 година българите доказахме, не на думи, а с дела, че не сме забравили какво е съпричастност и щедрост.

2. СПАСЕНОТО БЪДЕЩЕ НА АДИ ОТ БУРГАС


Никога не е лесно да научиш, че си болен. Но когато си на 19 и животът е пред теб, объркването и страхът са огромни. И за съжаление на Ади – Аделина Коджабашева, от Бургас ѝ се налага да го преживее. През 2012 г. лекарите ѝ поставят диагноза „Конвенционален остеосарком – остеобластен вариант”. Или с по-простички думи – агресивна и бързоразвиваща се форма на рак.

Необходима е бърза реакция и тя заминава за Израел на разноски на семейството й. Когато обаче средствата свършват, се налага да се върне в България, където лечението се бави по административни причини. А състоянието на Ади се влошава с всеки изминал ден – налага се да мине на силни болкоуспокояващи през няколко часа.

Тогава се появяват ангелите... „Ангелите на Ади“ – добри хора от цялата страна, известни и неизвестни, млади и стари, които научават нейната история и решават да помогнат. Организират събития, концерти, изложби, правят кутии и слагат DMS ADI навсякъде.

Междувременно родителите на Ади получават оферта за нейното лечение в Щутгарт и веднага заминават за Германия. А кампанията е толкова успешна, че е прекратена по молба на баща ѝ само няколко месеца след старта й – събрани са над 280 000 евро, които са достатъчни за нейното лечение.

Днес Ади е здрава и с перспективи пред себе си – завършва педагогика и има планове да работи с деца. А баща й се връща към трудния период с болестта и кампанията за набиране на средства с думите – „Видях колко много хора са готови да помогнат, когато се обърнеш към тях. Дори всичко да изглежда много отчайващо, е възможно да се намери спасение, ако не губим надежда.“

3. ЗА ЖИВОТНИТЕ С ЛЮБОВ

4891. Толкова показва броячът на началната страницата на интернет сайта на приюта за бездомни животни Animal Rescue Sofia. Това е броят на изоставените прекрасни същества, намерили нов дом от създаването на фондацията досега. А над 9 000 са безплатно кастрираните животни.

Ето защо не е чудно, че едва ли има приятел на животните, който да не е чувал името на Animal Rescue Sofia, да не е доброволствал там в традиционните съботно-неделни кучешки разходки, или да не е бил част от „чудото“ през 2013 г., когато организацията само за няколко месеца успя да набере над 400 000 лева, за да премести приюта във „Фермата“ – мечтаната от тях нова, по-голяма локация, която им позволява да полагат по-качествени грижи за повече на брой животни. И то напук на всички гласове, които казват, че това е невъзможно.

Ето защо не е чудно и че DMS DOG е най-популярното съобщение в подкрепа на организация в платформата на единния дарителски номер и кампанията, която има най-много sms  абонаменти – Animal Rescue Sofia има безброй приятели, които всяка година ги подкрепят безрезервно. Така с единични sms-и, абонаментни дарения от 2 и 5 лева и онлайн дарения през платформата организацията е събрала над 83 000 лева за 2016 г.

Тази подкрепа позволява на Animal Rescue Sofia не само да продължава да приема животни в приюта „Фермата“, но и да оказва пълноценни медицински грижи за всяко животно, което се нуждае от тях, във вече напълно оборудваната си ветеринарна клиника „Франциск“. И да напомня на всички, които си търсят нов домашен любимец и верен приятел, че истинската любов не се купува, а се осиновява. 

4. МАЛКИЯТ АНГЕЛ АЛЕКСАНДРА


На 4 април 2016 г. в семейство Кръстянини се появява ангел. Той, разбира се, е приел формата на ревящо с пълно гърло момиченце, което получава завоевателското име Александра.

Радостта на семейството, обаче, не е пълна – прекрасната малка Алекс е с рядката диагноза „Фибуларна хемимелия на дясно краче” – пълна липса на малък пищял и скъсено краче с деформирани глезен и стъпало.

Оказва се, че надежда има - в Европа и САЩ при подобни случаи се прави операция в ранна детска възраст, за да може крачето на детето да спре да се скъсява и то да проходи нормално. В България обаче лекарите отказват да се намесват преди двегодишна възраст, което може да се окаже твърде късно за естественото възстановяване на Алекс.

И така нейните родители решават да потърсят медицинска помощ в чужбина. Първоначално подават документите й в болница във Виена, откъдето им отказват. Докато обжалват отказа, се свързват с един от най-известните специалисти по реконструкция на крайници в света, който им препоръчва да се насочат към клиника в института „Пейли“ във Флорида, САЩ.

Така родителите забравят за Виена и отправят поглед отвъд океана. За да полети дотам техният ангел, обаче, се оказва, че са им необходими над  400 000 лева. Те веднага подават документи във Фонда за лечение на деца и заедно с това стартират DMS ALEXANDRA. Докато се чака становището от Фонда, кампанията набира голяма скорост и успява да събере над 130 000 лева за 9 месеца, а в началото на юни 2017 вече е събрана и цялата сума. Предстои и заминаването на детето за лечение в САЩ.

5. ДОМ ОТ СМС-и.

Затворете очи. Сега си представете, че сте отново малки деца и сте у дома. Усещате ли аромата на дома си – комбинация от уханието на палачинките на мама, одеколона на татко, мушкатото на балкона или цветята в градината?

А сега си представете какъв щеше да е животът ви без този аромат – какъв щеше да е животът ви без място, което да ухае на дом?

Е, такъв е животът на стотиците младежи, които всяка година напускат институциите за деца, лишени от родителски грижи. Изоставени от родителите си, единственият аромат, който са усещали като малки, е този на социалната институция, която всички други са наричали техен „дом“, но те никога не са се чувствали сякаш имат такъв.

А въпреки това от тях се очаква, когато станат на 18, да си тръгнат от там и изведнъж да станат самостоятелни, да създадат свое „вкъщи“. Но как създаваш дом, когато си нямал дом?

На този въпрос търсят отговор хората от екипа на фондация „Социална промяна и включване“, които създават Програма „Дом Възможност“. Тя дава шанс на младежи, напускащи социални институции, да живеят в някое от семейните жилища в цялата страна докато си стъпят на краката, довършат образованието си и си намерят работа. Само така, казват хората от фондацията, е възможно да се прекъсне омагьосаният кръг на изоставени деца, които порастват и на свой ред изоставят децата си.

2 години остават младежите в жилищата, като през това време получават обучение и подкрепа за намиране и задържане на работа; развиване на трудови навици; управление на лични финанси и домакинство; полагане на адекватни грижи за личното здраве; развиване на социални умения и такива за създаване на дългосрочни позитивни взаимоотношения. Всичко това се прави с цел да могат да започнат самостоятелен и пълноценен живот, в който екипът на фондацията ги подкрепя и след излизането им от жилищата.

Ето защо не е чудно, че DMS DOM е едно от най-популярните съобщения, получени на номер 17 777, а Програма „Дом Възможност“ е и една от кампаниите с най-голям брой редовни дарители за 2016 г.

Това става възможно и благодарение на подкрепата на Vivacom, с чиято кампания програмата успява да набере над 170 000 лева. С тях е закупено и обзаведено ново жилище в София, което се превръща в най-близкото нещо до дом, което 5 младежи са имали досега. Благодарение на щедростта на хилядите хора, подкрепили кампанията, те, заедно с другите 25 млади хора в цяла България, за които фондацията се грижи, получават шанс за ново начало на живота си. 

6. НАЙ-ДОБРАТА НОВИНА НА СВЕТА


Едно от най-хубавите съобщения, които можете да прочетете в платформата DMS, е: “Средствата са набрани. Кампанията спира.“

С истинско удоволствие написахме това съобщение в профила на кампанията за Емо – четиригодишен сладур от Варна с най-лъчезарната усмивка, която можете да си представите.

Само няколко месеца по-рано, през лятото на 2016 г., родителите му чуват страшната диагноза „Сарком на Юинг“ – тежка болест, която изисква навременно и комплексно медицинско решение. И така те решават да търсят лечение в чужбина, като получават предложение за лечението на Емо в университетската болница в Хайделберг.

Веднага кандидатстват във Фонда за лечение на деца, където са одобрени и заминават за Германия. Там започват да чакат да пристигне финансирането от Фонда, за да могат да платят разходите по предстоящото лечение, включващо химио- и лъчетерапия, операции и евентуално трансплантация на костен мозък.

Парите обаче така и не идват – вместо тях пристигат административни спънки. Въпреки първоначалното одобрение, родителите получават съобщение, че отново ще бъде разгледана молбата им. Имат  второ одобрение, след което следва ново съобщение, че пак ще бъде преразгледан случаят им. Така след  две одобрения получават отказ.

Налага им се да се върнат в България, за да потърсят друга чуждестранна клиника, която да се съгласи да лекува Емо без да има цялата сума за лечението предварително. Успоредно с това стартира и кампанията DMS EMO

Така стигат до турския Анадолу медикъл център, който се съгласява да поеме грижата за Емо и семейството му заминава веднага. Междувременно кампанията успява за 4 месеца да набере необходимата сума за лечението – близо 387 000 лв.

Днес Емо е опериран и лечението му продължава в Турция.

7. ШАНС ЗА НЕДОНОСЕНИТЕ

Много малко неща могат да се сравнят с невероятната емоция, която човек изпитва, когато му се роди дете. И много малко неща могат да донесат толкова притеснение, когато същото това дете вземе, че се роди преждевременно.

Това е случаят с едно на всеки десет деца в България – което означава, че всяка година в страната ни се раждат между 6 и 7 хиляди недоносени деца, като не малко от тях са в критично състояние. И за да бъде спасен животът им са необходими не само специални грижи, но и специално оборудване, което често е много скъпо и родилните отделения не могат да си позволят.

Именно по тази причина през 2015 г. екипът на предаването „На кафе“ обяви че с DMS NEDONOSENI иска да събере малко над 58 000 лева, с които да бъде закупен специализиран апарат за азотен оксид за неонатологичното отделение в „Майчин дом“. Неговото предназначение е жизненоважно – той осигурява кислород на онези недоносени бебета, които са в критично състояние и не могат да дишат сами.

Благодарение на активната кампания в Нова телевизия средствата бяха набрани за по-малко от шест месеца и в края на 2015 г. апаратът беше инсталиран в „Майчин дом“, като оттогава е спомогнал за спасяването на десетки преждевременно родени деца и е донесъл радост на техните родители.

8. ЕМО, КОЙТО ИЗПОЛЗВА РЪЦЕТЕ СИ

Неделя, 24 август 2008 г, е на пръв поглед съвсем обикновен ден на морския бряг – един от онези дни, в които отиващото си вече лято сякаш зарежда хората с някаква особена енергия и всички изглеждат по-щастливи от обикновено. Всички, освен Емо.

Той е на 22 години и е изключително талантлив скулптор – учи в Университета по приложни изкуства във Виена и всички му предричат светло бъдеще.

Ето защо неделя, 24 август 2008 г., е всичко друго, но не и обикновен летен ден за Емо. В този ден след скок в морето той чупи 5 шиен прешлен и остава парализиран.  

Добрата новина е, че не всичко е загубено – оказва се, че има големи шансове Емо да се възстанови, но... не и в България. И му трябват около  500 000 лева за лечение и рехабилитация в Швейцария. Което означава, че на практика му трябва чудо.

А чудесата, макар и често да го забравяме, са възможни, когато не сме сами. И Емо е всичко друго, но не и сам. Стотици негови приятели се активизират и правят огромна кампания „Дай шанс на Емо“. Рисуват, правят скулптури, снимат и продават творенията си в специални изложби, организират благотворителни базари и концерти -  за Емо пеят Остава, Графа, D2, Рут Колева.

И, разбира се, създават DMS EMO – където само за първите десет дни се събират над 6000 лв., а за един месец  -  близо 35 000 лв,  с което неговата кампания става най-силната кампания за лечение в DMS за 2008 г. и показва как обединението на много хора около една кауза прави чудеса.  За периода на кампанията – до края на 2009 г. Емо набира над 300 000лв. – през DMS и други канали.

Сега родителите му разказват,  че благодарение именно на тази дарителска подкрепа той има възможност за ежедневна рехабилитация, вече може да движи ръцете си, да използва компютърни програми, за да рисува.

9. ИСТОРИЯ, ТРУДНА ЗА РАЗКАЗВАНЕ


Има истории, които трудно се разказват – като тази на пловдивчанина Димитър Йовов. Съпруг на любяща жена и баща на две красиви дъщери, през юли 2015 г. той разбира, че е болен от изключително тежка форма на левкемия. Това идва като гръм от ясно небе за семейството, чиято малка дъщеря е със синдром на Даун и грижите за нея отнемат страшно много време и усилия на всички, но най-вече на нейния „тити“, без когото тя не иска да ходи на училище и да прави почти нищо.

Българските лекари препоръчват трансплантация на костен мозък в Германия, която струва над 300 000 лева и семейството няма как да си позволи. Приятели и близки веднага стартират кампанията DMS MITKO, която за броени седмици се превръща в най-успешната DMS кампания до този момент. Само за два месеца и половина цялата сума е събрана и Митко заминава за Висбаден.

Тази история е трудна за разказване, защото въпреки успеха на кампанията и навреме стартиралото лечение, двете дъщери на Митко загубиха татко си. Но ние вярваме, че любовта и подкрепата на хилядите протегнати ръце ще им помогнат да растат силни, смели и щедри хора, които на свой ред подкрепят други.   

10. ЧУДОТО НА СВЕТИ ПРОРОК ИЛИЯ

40 души. Толкова хора са останали в село Илия, кацнало на планинските склонове до границата с Македония. И сякаш това е поредната история за българско село някъде високо в планината, обезлюдяващо, застаряващо, необещаващо. Село, потънало в прашни спомени за славно минало, избледняващи с всяка изминала година – точно както иконописите по стените на параклиса в покрайнините му.

На пръв поглед нищо интересно.

Но към село Илия си струва да хвърлим втори поглед. Или по-точно към онзи малък параклис в покрайнините му - „Св. Пророк Илия“, устоял на бурите и хората повече от 100 години. И сякаш събрал в себе си не само миналото, но и настоящето на селото – историите за онези, които са живели там, за онези, които са се родили и пораснали, и заминали, и за тези, които още са там, колкото и малко да са те.

Но там има още нещо – в сърцето си параклисът е скрил и бъдещето. И хората от селото добре знаят това – напукат ли се иконописите, разрушат ли се стените му, срути ли се покривът – срутва се селото. И се превръща в поредната история за българско село някъде...

А хората в село Илия не искат тяхната история да е като на всички останали – и точно затова си струва да хвърлим втори поглед към тях. Дълбоко в сърцата си те са скрили увереността, че тяхното бъдеще, макар и понапукано, не е изгубено. И затова параклисът трябва да се оправи, да се стегне, да се изографиса, да “светне“ – за да може, макар и мъждукащо, да светне и техният път.

С тази мисия се заема кметът на община Неделино, към която спада село Илия. През 2015 година общината стяга сградата, отделя средства за външното и вътрешното измазване, но... парите свършват. Няма средства за довършване на ремонта, нито за изографисването на стените.  И тогава идва време да се потърси помощ – и преди Рождество Христово на 2015 г. стартира DMS ZOGRAF.

„Единен дарителски номер (DMS) е платформа за набиране на средства в подкрепа на хора, организации и институции“ – това пише на сайта на DMS. Но за село Илия DMS се превръща в нещо повече – в послание към всички, чийто житейски път някога е минал оттам. Послание, на което те откликват.

И така за малко повече от една година кампанията успява да набере достатъчно средства за довършване на ремонта на пода и за изографисването на параклиса. И дори за изграждането на камбанария, каквато параклисът никога не е имал. Защото какво ще е светлото бъдеще без камбанен звън?

 Е, за да се купи камбана и за финалните довършителни работи са необходими още малко над 4000 лв. Но никой няма съмнение, че ще се съберат. Нито че позабравената традиция за голям събор при Червената скала до селото ще се възроди – само че хората вече ще се събират до параклиса и при всеки звън на новата му камбана ще се осмеляват да поглеждат с надежда в бъдещето. 

Още от Новини

Салма Хайек и Франсоа-Анри Пино. Снимка: Instagram

 

Салма Хайек празнува 15 години брак

Събраната сума ще бъде разпределена между всички кампании за лечение, които са активни в платформата DMS.

Снимка: Kaufland България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Орландо Блум

Снимка: Getty images 

Орландо Блум разказа за реакцията на сина си на снимачната площадка

Ирина Шейк

Снимка: Getty images

Ирина Шейк „учи“ английски от 6-годишната си дъщеря

Рики Мартин. Снимка: Instagram

Рики Мартин заведе децата в Япония

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Момиченце поднася лалета на майка си. Снимка Getty

Салма Хайек и Франсоа-Анри Пино. Снимка: Instagram

 

Отворена книга, кафе, люляк. Снимка: Getty

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Момиченце поднася лалета на майка си. Снимка Getty

Да поговорим

12 неща, на които всяка майка трябва да научи дъщеря си

От обичта и приемането на себе си, до силата да каже категорично „не“

Салма Хайек и Франсоа-Анри Пино. Снимка: Instagram

 

Заедно

Салма Хайек празнува 15 години брак

Актрисата сподели спомени от сватбения ден със съпруга си Франсоа-Анри Пино

Отворена книга, кафе, люляк. Снимка: Getty

Тъжно момиченце. Снимка: Getty

Да поговорим

12 признака, че детството ви не е било наред

Травмата от ранните години бележи целия живот

Скулптурата "Пиета" на Микеланджело Буонароти, снимка: Guliver / iStock

Рики Мартин. Снимка: Instagram

Заедно

Рики Мартин заведе децата в Япония

Певецът им организира незабравима екзотична почивка

Дете, което кашля. Снимка: Getty

 

 

Здраве

80 лева струва тестът за коклюш

Преболедуването не създава траен имунитет

Ивет Лалова и Симоне Колио. Снимка: Instagram

 

Заедно

Ивет Лалова с първа снимка на сина си

Щастливата майка без притеснения показа бебето

Отворена книга, кафе, люляк. Снимка: Getty
 

Колебаете се дали да дадете на бебто биберон?

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

За или против бебешката залъгалка

10 важни неща, които трябва да знаете за биберона

Момиченце разговаря с дървената кукла. Снимка: Getty

 

Да поговорим

Ефектът Пинокио – какво се случва, когато лъжем

Истина или лъжа – носът наистина ни издава. Ето как