Фойерверки в яйцеклетката

Учените с нов пробив относно момента на зачеването

14 юли 2016 г.

Нещо като Големият взрив в умален мащаб, нещо като фойерверки за Нова година, нещо като нищо друго такова се случва, когато сперматозоидът срещне яйцеклетката и успее да я „активира“ с ензима си. От размера на „зарята“ може да се съди какво е качеството на яйцеклетката и какъв е потенциалът ѝ да се развие в ембрион.

И това велико откритие на учените от Northwestern Medicine ще помогне на лекарите в ин витро оплождането, когато трябва да изберат най-добрата клетка за имплантиране в майката.

„Това означава, че ако наблюдавате искрата, която се получава в момента на оплождане, ще знаете веднага кои яйцеклетки са годни. Това е начин за сортиране по качество, който досега не сме познавали“, казва Тереза Уудръф – един от двамата старши ръководители на проучването, занимаваща се с изследване на функцията на яйчниците и спецификите на яйцеклетката в Northwestern.

Преди пет години същите учени открили, че такава искра се получава при оплождането на яйцеклетка на мишка, а днес вече знаем със сигурност, че това се случва и при човека.

Излиза, че в библейското „Нека бъде светлина!“ има някаква истина.

Самия експеримент може да проследите във видеото.

 

Елисавета Цалова

 

Коментари
Последни видеа