Книги на телефона – по-доброто детско забавление

Първата онлайн платформа за аудиокниги на български език ентусиазира

07 януари 2019 г.

Снимки: Storytel

Родители и учители вкупом са ужасени колко много време прекарват децата с дигитално устройство в ръка, вместо да залегнат над книгите или да играят с други хлапета. Но според Storytel – първата онлайн платформа за аудиокниги на български език – привързаността към телефона не изключва четене на книжки. Или поне слушането им.

Storytel e шведско мобилно приложение, което се изтегля лесно от Google play или iOS App storе. Миналия месец България стана 15-ата държава в света, в която платформата предлага аудиокниги на оригинални езици. Срещу месечен абонамент от 9,99 лв. потребителите имат неограничен достъп до богатия каталог от над 300 заглавия на български и повече от 50 000 – на английски. Обещанието на компанията е книгите, записани на български, непрекъснато да се увеличават.

Storytel предлага и детски режим. Разработен специално за малките, той позволява достъп само до детското съдържание от каталога и няма опасност малчуганът случайно да попадне на „Петдесет нюанса сиво“ например. Заедно с детето си потребителят ползва общ абонамент, като детският режим може да се излъчва безплатно на второ мобилно устройство – смартфон или таблет. Аудиокнигите могат да се слушат онлайн или да се изтеглят, за да се чуят и без интернет връзка.

Децата имат своя собствена библиотека и получават препоръки за книги, базирани на досегашните им слушания. Сред заглавията за тях са класики като: „Ян Бибиян“, „Малкият принц“, „Пипи Дългото чорапче“, „Мечо Пух“, „Приключенията на Лукчо“ и приказките на Андерсен, но има и нова детска литература, като например „Рибка“ на Катя Антонова, „Заведи ме вкъщи“ на Михаил Вешим или историите на Артемис Фоул от Оуън Колфър. Детските книжки звучат с гласовете на подбрани български актьори.

Специално учениците могат да намерят в библиотеката на Storytel книги от задължителния училищен списък като „Гераците“, „Немили-недраги“ или разказите на Йовков.

Амбицията на новото мобилно приложение е да комбинира забавление и обучение, като увеличава аудиторията си от семейни слушатели.

Тенденцията да се слушат аудиокниги в стрийминг платформа е световна и се обяснява с динамичната среда. Потребителите на този формат мога да се наслаждават на любими заглавия, докато пътуват, спортуват или се занимават с домакинските си задължения.

 

Коментари
Последни видеа