Съставиха топ 30 на най-хубавите детски книги на всички времена

Добавяме няколко от нас, защото учудващо липсват в класацията на британско издание

Снимка: Shutterstock

Детски произведения, които са издържали проверката на времето и поколенията – така автор на британското издание The Independent определя книгите, които е включил в топ 30 на най-хубавите.

Не е учудващо, че начело е романа на Луис Карол Алиса в Страната на чудесата, която Филип Уомак нарича „най-мощният и необичаен образец на детската литература.“

На второ място са приказките на братя Грим, сред които „Жабокът принц“, „Хензел и Гретел“, „Железният Ханс“…

Приказките на Ханс Кристиан Андерсен са на трето място, следвани от приказките на Шехерезада, известни и като „Хиляда и една нощ“ за Аладин, Али Баба, Синбад мореплавателя.

В списъка на предни позиции са още:

„Питър Пан и Уенди“ от Джеймс Матю Бари,

„Хрониките на Нарния“ от Клайв Луис,

„Хобит: Билбо Бегинс или дотам и обратно“ от Дж. Р. Р. Толкин,

книгите за Хари Потър от Джоан Роулинг,

„Как се дресира дракон“ от Кресида Коуел,

„Там, където живеят чудовища“ на Морис Сендак,

„Книга за джунглата“ на Ръдиард Киплинг,

„Матилда“ от Роалд Дал,

„Приказка за зайчето Питър“ от Беатрикс Потър и др.

Съставителят отбелязва, че всяка страна има свои детски литературни шедьоври, проверени във времето, и няма нищо против списъка да се допълни и с други произведения.

Ние веднага добавяме „Пипи Дългото Чорапче“ на Астрид Линдгрен, приказките на Шарл Перо и "101 далматинци" на Доуди Смит - те учудващо за нас липсват в списъка, но пък и няма как всички прекрасни детски истории да се вместят в ограничението 30.

Но ако можеше класацията да се удължи, би било чудесно от българските легендарни заглавия да бъдат включени "Патиланско царство“ на Ран Босилек, „Копче за сън“, „Меко казано“ и „В лунната стая“ на Валери Петров, "Ян Бибиян" от Елин Пелин, "Ането" и "Тошко Африкански" от Ангел Каралийчев...

 

Коментари
Последни видеа