Любими детски книжки

Само няколко, но пък са ни от най-милите

16 Април 2021 г.
Любими детски книжки

Снимка: Guliver / iStock

Предлагаме на вниманието ви няколко любими детски книжки „от едно време”. Не се борим за изчерпателност, не казваме, че точно тези са най-най-най, но нашето детство нямаше да се брои, ако точно тези книжки не бяха минали през него. По принцип списъкът е доста дълъг, така че допълненията предстоят.

Зайчето Питър
Автор: Биатрикс Потър
Преводач: Александър Шурбанов
Илюстрации: Биатрикс Потър

Прекрасни илюстрации, чудесен текст, абсолютна класика. Това е от онези „уютни” книжки, които не ти се ще да свършват, затова се препрочитат и разглеждат по много пъти и от деца, и от възрастни. „Зайчето Питър” радва малките хора и родителите им още от 1902 г., когато на бял свят се появява първото му издание, разграбено като топъл хляб, нищо че в началото няколко издатели я отхвърлят (всеки има право на лош вкус).

В последствие поредицата от истории с животни на Биатрикс Потър се превръща в една от най-продаваните на всички времена. Преведена е на 36 езика, а майсторският ѝ български превод е дело на проф. Александър Шурбанов. В книжките се разказва за приключенията на непослушния Питър, Джереми Рибаря, котето Том, Джемайма Патравата патица и още животинки с човешки черти. Освен автор на текста Биатрикс е и илюстратор на книгите, а картинките са едно от най-големите достойнства на поредицата.

Гъбарко
Автор: Батко Златко, Димитър Стоевски
Илюстрации: Вадим Лазаркевич

Сборникът „Гъбарко” включва три приказки в стихове, всички придружени от великолепните илюстрации на Вадим Лазаркевич – един от най-популярните илюстратори на детски книги в България.

Батко Златко е автор на „Гъбарко” (историята на една малка гъбка, която иска да има крачета, за да се разхожда насам-натам, получава ги от доктор Га и влиза в приключения) и на „Медената пита” (с фантастичните си рими „Баба Меца е сърдита,/ че синът ѝ, без да пита,/ още рано във зори/ хванал гъстите гори./ Тя кого ли не попита/ меченцето къде скита./ Но напразно — не сполучи/ нийде нищо да научи./ А пък Мечо за обед/ искаше да хапне мед/ и през стръмните баири/ тръгнал бе медец да дири.”).

„Веселите футболисти” е другата приказка в сборника, чийто автор е Димитър Стоевски. Тя разказва за гостуването на чуждестранния футболен отбор „Банания”, които пристигат за „братско състезание”, посрещат ги и после става забавно.

„Гъбарко” е книжка, изпробвана и доказала се като любима на няколко поколения деца, защото хлапетата се радват на хубавите картинки и запомнят лесно текста заради чудесното римуване. 

Макс и Мориц
Автор: Вилхелм Буш
Превод: Елин Пелин
Илюстрации: Вилхелм Буш

„Има щури хлапетия, да, но няма като тия. Те са работа голяма. Равни с Макс и Мориц няма!” И наистина, Макс и Мориц са от онези герои, които не се забравят. Вилхелм Буш публикува разказите си за двамата калпазани за първи път през 1856 г., а на български текстовете са адаптирани от Елин Пелин, има преводи и на Димитър Стоевски и на Марко Ганчев. Най-ценното в книжката са (разбира се) идеите за пакости и черното чувство за хумор, което е подходящо за по-големи деца и най-вече – за родителите им. Според нас „Макс и Мориц” са сред задължителните книжки в една детска библиотека. Познаваме хора, които я рецитират и до ден-днешен цялата 30 години, след като са я прочели за първи път. Представете си какви фенове създава „Макс и Мориц”.

Приключенията на Лукчо
Автор: Джани Родари
Превод: Светозар Златаров, Никола Иванов
Илюстрации: Раул Вердини

Препоръчваме всичко, що е написано от Джани Родари, но „Приключенията на Лукчо“ си остава една от най-великите книги на всички времена, не само за деца, но и за възрастни. Великолепно изградените образи и тънкото чувство за хумор, осмиващо злободневието, преплетено в същото време в изцяло приказен сюжет, я правят задължителна. Гледаме с подозрение на хора, които не са чели „Приключенията на Лукчо“, честно. Ако има такива, да се опитат незабавно да поправят този пропуск. Няма да съжаляват. А за децата книжката е истинско литературно приключение, защото говори на техния език за най-важните неща в живота – справедливостта, приятелството, любовта.

Никога няма да забравим ужасния Дон Домат, който си позволява да оскубе Лукчо, но Лукчо си е лук и успява да го разплаче; симпатичния чичко Тиквичка, живеещ в най-малката къщичка и колекциониращ въздишки; грифините Череша и покойния граф Череша, „мир на костилката му“; маестро Круша, принц Лимон, кака Тиква, най-верните приятели на Лукчо – Ягодка и Черешко... Много са, не можем да ги изброим. А и няма нужда. „Лукчо“ се чете на един дъх. 

Роня, дъщерята на разбойника
Автор: Астрид Линдгрен
Превод: Светла Стоилова
Илюстрации: Кирил Мавров

Публикувана е през 1981 г. за първи път, а в България идва почти веднага – 1986-а. Книжката е за малко по-големи деца, но става и за вече пораснали такива. Прекрасното фентъзи с ярки герои разказва за една разбойническа банда, живееща в гората, и за техния главатар Матис, на когото в една дяволски ужасна нощ, пълна с мълнии, му се ражда дъщеря – Роня.

Приключенията на момиченцето в гората, пълна с вълшебни създания – витри, джуджета и таласъми, и животът ѝ сред разбойниците са в центъра на книгата. Покрай тях се разказва по прекрасен начин за отношенията деца-родители, и по-специално баща-дъщеря, разглежда се що е то разбойничество и има ли „добри“ разбойници, и се вмъква една любовна история ала Ромео и Жулиета. Астрид Линдгрен е прекрасен писател и която и нейна книга да тикнете в ръцете на детето, или още по-добре – то си подхване само, няма да има грешка.

Маншон, Полуобувка и Мъхеста брада
Автор: Ено Рауд
Превод: Дора Янева-Медникарова

Тримата приятели-дребосъци се запознават най-случайно и тръгват да пътешестват по света. Маншон живее в Маншон, Полуобувка си реже върховете на обувките, за да си мърда пръстите, а Мъхеста брада има боровинки в брадата си. Приключенията им са безброй и включват котки, мишки, свраки, мили момичета с ягодово сладко, добри стари жени с какао и още много, но няма да разказваме, защото трябва да се чете.

Всяко дете си умира от кеф, когато влезе в света на тримата симпатяги. Излизане после няма, защото „Маншон, Полуобувка и Мъхеста брада“ си остава любима завинаги.

Елисавета Цалова

 

Да поговорим

Единствената книжка за твоето дете

Заедно

Четете на децата на глас

Образование

Старите детски книжки като машина на времето

Още от Заедно

Момиче чете книга. Снимка: Getty

Отворените врати

Колкото и да ви се иска да се разкрещите на деца, не го правете.

Снимка: Shutterstock

Ако се развикате на детето: 7 стъпки как да си върнете доверието

Момиче чете книга. Снимка: Getty 

Чарли Чаплин за слоновете

Има знаци, които ясно показват, че този мъж не е подходящ за връзка.

Снимка: Shutterstock

9 явни признака, че не означавате нищо за него

Момиче чете книга. Снимка: Getty

Елиф Шафак за справедливостта

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Хилари Дъф

Снимка: Getty images

Остин със съпругата си и бебето.

Снимка: Instagram

Хайди и Лени Клум. Снимка: Instagram

 

 

Снимка: Shutterstock

Маса, подредена за закуска. Снимка: Getty

 

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

4 грешки, които жените често правят на първата си среща

Заради тях романът може да приключи, преди дори да е започнал

Хайди и Лени Клум. Снимка: Instagram

 

 

Новини

Хайди Клум и дъщеря й Лени в коледна реклама на бельо

Феновете на модела реагираха нееднозначно на новата фотосесия

Маса, подредена за закуска. Снимка: Getty

 

Хранене

Най-доброто време за закуска, според диетолози

Ако сутрин нямате апетит, кога наистина трябва да хапнете

Семейството на Уил Смит и Джейда Пинкет. Снимка: Instagram

 

Новини

Съпругата на Уил Смит уверява: въпреки раздялата те са „заедно завинаги“

Звездната двойка се раздели през 2016 г., но поддържа топли отношения

Момиче чете книга. Снимка: Getty

Заедно

Отворените врати

Колкото и да ви се иска да се разкрещите на деца, не го правете.

Снимка: Shutterstock

Майка, която лежи на дивана и слуша музика. Снимка: Getty

 

Да поговорим

Трите принципа на мързеливата майка

Тя не ходи по петите на детето и му позволява да играе с джаджи

Дори белите лъжи не са полезни за малките.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

„Белите лъжи“ водят до проблеми в развитието на детето

Така родителите опитват да контролират поведението и емоциите на малките

Обидите и подигравките са често срещани в тази възраст.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Когато тормозят детето в детската градина

Какво да направят родителите на агресорите и на потърпевшите