Паметници осъмнаха с табели, напомнящи приноса на известни дарители

С акцията на Destructive Creation стартира инициативата „България дарява“

22 Март 2019 г.
Паметници осъмнаха с табели, напомнящи приноса на известни дарители

15 паметника на известни български общественици, писатели и революционери, които малцина знаят, че са били и отдадени дарители и филантропи, осъмнаха тази сутрин с нетрадиционни надписи. „Вземи пример! И той е дарил. #ТиСиНаХод. Избери кауза и дари на www.bulgariadariava.bg от 22 до 31 март, когато цяла „България дарява“.

Паметникът на Нешо Бончев

Надписите са поставени пред паметниците на велики българи в Борисовата градина, сред които са Петър Берон, Васил Левски, Христо Ботев, Любен Каравелов, Иван Вазов, Христо Максимов, Радко Димитриев и Нешо Бончев.

Ние ги познаваме в различна светлина, но „Енциклопедия Дарителството“ разкрива, че всички те са били филантропи, даряващи за построяването на училища и университети, за основаването на Българската академия на науките, за просветни и здравни дружества и много други каузи, белязали развитието на България в периода от Освобождението до Втората световна война.

Други известни писатели като П.К. Яворов, Йордан Йовков, Елин Пелин и Димчо Дебелянов пък са получили подкрепа от дарения на различни книжовни дружества в началото на творческия си път. Повечето паметници, които „осъмнаха“ с нетрадиционните стикери, се намират в Борисовата градина в София, но надписи бяха поставени и пред паметниците на братя Евлоги и Христо Георгиеви, с чиито средства е построен Софийският университет.   

Паметникът на Васил Левски

С нетрадиционната акция се дава старт на националната дарителска кампания  „България дарява“. Тя се организира за първи път от 12 граждански организации, обединени от идеята да популяризират и насърчават индивидуалното дарителство у нас.

Посланията върху знаковите паметници в София са дело на провокативните артисти от Destructive Creation, които подкрепиха инициативата „България дарява“ напълно безвъзмездно, тъй като също вярват, че промените се правят от всички нас.

Кампанията обединява близо 120 каузи от цялата страна и различни сфери от живота на общата платформа www.bulgariadariava.bg.

Така всеки може да избере и подкрепи каузата, в която вярва и към която е съпричастен, както и региона, където иска да насочи своя принос. По този начин заедно, с обединените усилия на много дарители и 120 граждански организации от цяла България, можем да направим промяната, за която мечтаем.

„България дарява“ дава равен шанс на малки и големи граждански организации от цялата страна да представят своя кауза на безплатната платформа bulgariadaviava.bg. В дарителската инициатива са включени каузи, които променят човешки съдби и средата, в която живеем, в следните направления: образование и таланти, деца и младежи в риск, възрастни хора, култура и изкуство, градска среда и местно развитие, социална подкрепа, спорт, технологии, човешки права, природа и околна среда.

Каузите във всички тези направления са предварително селектирани, като организациите, които ги осъществяват, трябва да имат предишен опит, да са регистрирани като граждански сдружения в обществена полза и да са предоставили финансови отчети към Министерство на правосъдието, което гарантира прозрачността и професионализма им.

Дарителството е акт на съпричастност и желание да промениш света около себе си заедно с хора, които споделят твоите ценности и визия за решаването на актуален обществен проблем, смятат организаторите. Според тях няма малка или голяма подкрепа; всеки принос е безценен, защото, когато се обединят много хора, всяка промяната може да бъде постигната.

Инициатори на „България дарява“ са следните 12 организации: Български дарителски форум, Български център за нестопанско право, Български фонд за жените, фондация „Бикоуз: в помощ на благотворителността, Българско дружество за защита на птиците, Национална мрежа за децата, Център за приобщаващо образование, Международна награда на херцога на Единбург–България, фондация „Заслушай се“,   „Светът на Мария“, WWF България и УНИЦЕФ.

От 22 до 31 март всеки, който влезе на bulgariadariava.bg и дари, ще допринесе за превръщането на България в едно по-добро място за живеене.

Новини

За първи път: България се обединява в „България дарява“

Здраве

Млада писателка дарява кувьоз на болница в Горна Оряховица

Здраве

“Маргаритка“и „Приказки без край“ даряват кътове за игра в педиатрични отделения

Здраве

Стоянка Мутафова и други известни личности даряват вещи за каузата „Живот за Иво“

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Снимка: Getty

Да поговорим

Урок 1: съблечи се – облечи се

Започнете обучението около втората година. Защо, обяснява експерт

Жизел Бюндхен: Снимка: Getty

 

 

Новини

Когато се чувстваш добре, ти си по-добра майка: Жизел Бюндхен след развода с Том Брейди

Супермоделът се раздели с футболиста, от когото има две деца

Деца ловят сапунени мехури. Снимка: Getty

 

Мнение на специалиста

3 съвета за отглеждане на щастливи деца

Препоръки на психолози от университетите Хавард и Йейл

Отворена книга, есенно листо и ябълка. Снимка: Getty

 

Заедно

Всичко се връща

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Сексът е водещ в съвременните връзки, не романтиката

Традиционните роли в двойката вече са отменени, констатират психолози

Снимка: Guliver / iStock

Да поговорим

Всичко, което трябва да знаете за забавянето на говора

Детето е на 3 г., а не иска да говори

Ариана Гранде. Снимка: Getty

 

Новини

Ариана Гранде подаде молба за развод

Само след 2 години брак

Чанинг Тейтъм. Снимка: Getty

Новини

Чанинг Тейтъм показа колко е пораснала 10-годишната му дъщеря

Актьорът сподели снимки на детето, което отглежда, заедно с бившата си съпруга

Отворена книга, есенно листо и ябълка. Снимка: Getty

Заедно

Без пътни знаци

Има причини детето да бяга от училище.

Снимка: Shutterstock