Трансджендър дете на корицата на National Geographic

Списанието за пръв път пуска специално издание по темата

21 Декември 2016 г.
Трансджендър дете на корицата на National Geographic

Снимка: Twitter / transgirl_mom

Януарският брой на National Geographic е посветен на трансджендърната революция и съдържа 80 интервюта с 9-годишни деца от осем страни по света, които казват, че не са родени с действителния си пол.

На корицата е фотографията на едно от тези деца, 9-годишният Ейвъри Джаксън от Канзас Сити, САЩ. Ейвъри се появява на бял свят момче, но още четиригодишен заявява на майка си Деби, че всъщност е момиче. Увереността на детето, че принадлежи към противоположния пол била толкова голяма, колкото нещастен се чувствал той в тялото на момче. И в крайна сметка родителите му се примирили със ситуацията.

Както пише The Daily Mail, майката на Ейвъри Деби дори криела ножовете и ножиците в къщата, защото се страхувала, че детето може да си навреди.

На пет годинки Ейвъри отишла на училище, облечена като момиче. Но там така я тормозили и обиждали, че се наложило родителите да си я приберат вкъщи и от тогава тя се обучава у дома.

С тежките последствия от избора на Ейвъри се сблъсква не само самата тя, но и цялото ѝ семейство – от тях се отрекли много приятели и дори роднини, и постоянно получават заплахи и обиди. Но Ейвъри била толкова щастлива да бъде самата себе си, че всички беди си стрували, казва Деби.

Снимка: Twitter / transgirl_mom

Най-хубавото в това да бъда момиче е, че повече няма да ми се налага да се преструвам на момче“, казва Ейвъри и тази фраза е на корицата на списанието. Тя чака да стане пълнолетна и да си направи операция за смяна на пола, а дотогава се старае да не обръща внимание на осъждането на околните и да живее живота на обикновено 9-годишно момиче. За това Ейвъри разказва във филмче, снимано и качено в YouTube от родителите ѝ.

Силата, мъжеството и гордостта, с които Ейвъри следва вътрешния си глас, заставили редакцията на National Geographic да я направи лице на броя, посветен на промяната във възприемането и отношението към пола, което последните десетилетия се забелязва по цял свят. Броят ще се продава в САЩ от 27 декември.

80 връстника на Ейвъри от осем страни по света храбро и честно ни разказаха за това, как половата им принадлежност влияе на живота им“, пише в своята колонка главният редактор на списанието Сюзън Голдбърг. „Както и Ейвъри, всеки от нас цял живот носи кръста, който са му сложили другите. Някой път е приятно, защото си „щедър“, „весел“, „умен“ - и го носим с гордост.

Но кръстът, който трябва да носим завинаги и определя живота ни, е най-първият, който получаваме, едва появили се на бял свят: „Момче е!“ или „Момиче е!“, продължава Голдбърг.

Снимка: Twitter / transgirl_mom

По думите ѝ от момента, в който корицата на списанието и темата на броя са се появили в социалните мрежи, се разразил чуден скандал. Едни изразявали своята гордост и подкрепа, а други били бесни. Например един от последователите им в Twitter с псевдоним Dirty Harry заявил, че National Geographic „иска да промие мозъците на децата и да ги застави да възприемат подобна разновидност на дегенерация като норма“. В редакцията, казва Голдбърг, започнали да валят молби за прекратяване абонамента на списанието. Но това не накарало нея и колегите й да съжаляват за избраната тема.

Надяваме се, че разказаните от нас истории ще ни накарат да се замислим за това, колко далеч можем да стигнем и колко далече ни дават да стигнем в обсъждането на тази тема“, пише Голдбърг.

Надя Горанова

С татко

Как да реагираме, ако детето сподели, че е гей

Образование

Общуването: 7 работещи идеи за добри обноски

Още от Новини

Хенри Кавил. Снимка: Getty

Звездата от "Вещер" Хенри Кавил ще става татко

Moto Rock Fest ще се проведе срещу Национален Исторически Музей-София.

Снимка: Moto Rock Fest

Изложение на ретро авомобили в София

Крис Дженър

Снимка: Getty images

Крис Дженър отпразнува рожденя ден на своята „красива внучка“

Суки Уотърхаус и Робърт Патинсън

Снимка: Getty images

Суки Уотърхаус разкри пола на бебето

Брадли Купър. Снимка: Getty

Брадли Купър носи герданче, направено от 7-годишната му дъщеря

Коментари

Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар

Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание.

Виж всички коментари

Най нови

Хенри Кавил. Снимка: Getty

Отворена книга, кафе, люляк. Снимка: Getty

Умението за работа в екип е важно за всяко дете.

Снимка: Shutterstock

Вижте още

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

Ръст и тегло на бебето до 1 година

Какви са нормите месец по месец и на какво може да се дължат отклоненията от тях

Снимка: Guliver / iStock

Здраве

9 ранни признака на аутизъм

Главната задача на родителите е да ги разпознаят

Илюстрация: Guliver / iStock

Здраве

Ужас: детето има глисти

Как да разпознаем паразитите и какво може да направим

По възраст

Хенри Кавил. Снимка: Getty

Заедно

Звездата от "Вещер" Хенри Кавил ще става татко

С годеницата му Натали Вискузо очакват раждането на първото си дете

Отворена книга, кафе, люляк. Снимка: Getty

Умението за работа в екип е важно за всяко дете.

Снимка: Shutterstock

Да поговорим

Научете вашето дете да работи по-добре в екип

10 идеи за Монтесори активности

Деца прибират играчките в кашон. Илюстрация: Getty