Трансджендър дете на корицата на National Geographic

Списанието за пръв път пуска специално издание по темата

21 декември 2016 г.

Снимка: Twitter / transgirl_mom

Януарският брой на National Geographic е посветен на трансджендърната революция и съдържа 80 интервюта с 9-годишни деца от осем страни по света, които казват, че не са родени с действителния си пол.

На корицата е фотографията на едно от тези деца, 9-годишният Ейвъри Джаксън от Канзас Сити, САЩ. Ейвъри се появява на бял свят момче, но още четиригодишен заявява на майка си Деби, че всъщност е момиче. Увереността на детето, че принадлежи към противоположния пол била толкова голяма, колкото нещастен се чувствал той в тялото на момче. И в крайна сметка родителите му се примирили със ситуацията.

Както пише The Daily Mail, майката на Ейвъри Деби дори криела ножовете и ножиците в къщата, защото се страхувала, че детето може да си навреди.

На пет годинки Ейвъри отишла на училище, облечена като момиче. Но там така я тормозили и обиждали, че се наложило родителите да си я приберат вкъщи и от тогава тя се обучава у дома.

С тежките последствия от избора на Ейвъри се сблъсква не само самата тя, но и цялото ѝ семейство – от тях се отрекли много приятели и дори роднини, и постоянно получават заплахи и обиди. Но Ейвъри била толкова щастлива да бъде самата себе си, че всички беди си стрували, казва Деби.

Снимка: Twitter / transgirl_mom

Най-хубавото в това да бъда момиче е, че повече няма да ми се налага да се преструвам на момче“, казва Ейвъри и тази фраза е на корицата на списанието. Тя чака да стане пълнолетна и да си направи операция за смяна на пола, а дотогава се старае да не обръща внимание на осъждането на околните и да живее живота на обикновено 9-годишно момиче. За това Ейвъри разказва във филмче, снимано и качено в YouTube от родителите ѝ.

Силата, мъжеството и гордостта, с които Ейвъри следва вътрешния си глас, заставили редакцията на National Geographic да я направи лице на броя, посветен на промяната във възприемането и отношението към пола, което последните десетилетия се забелязва по цял свят. Броят ще се продава в САЩ от 27 декември.

80 връстника на Ейвъри от осем страни по света храбро и честно ни разказаха за това, как половата им принадлежност влияе на живота им“, пише в своята колонка главният редактор на списанието Сюзън Голдбърг. „Както и Ейвъри, всеки от нас цял живот носи кръста, който са му сложили другите. Някой път е приятно, защото си „щедър“, „весел“, „умен“ - и го носим с гордост.

Но кръстът, който трябва да носим завинаги и определя живота ни, е най-първият, който получаваме, едва появили се на бял свят: „Момче е!“ или „Момиче е!“, продължава Голдбърг.

Снимка: Twitter / transgirl_mom

По думите ѝ от момента, в който корицата на списанието и темата на броя са се появили в социалните мрежи, се разразил чуден скандал. Едни изразявали своята гордост и подкрепа, а други били бесни. Например един от последователите им в Twitter с псевдоним Dirty Harry заявил, че National Geographic „иска да промие мозъците на децата и да ги застави да възприемат подобна разновидност на дегенерация като норма“. В редакцията, казва Голдбърг, започнали да валят молби за прекратяване абонамента на списанието. Но това не накарало нея и колегите й да съжаляват за избраната тема.

Надяваме се, че разказаните от нас истории ще ни накарат да се замислим за това, колко далеч можем да стигнем и колко далече ни дават да стигнем в обсъждането на тази тема“, пише Голдбърг.

Надя Горанова

Коментари
Последни видеа