Затлъстяването на бащата пречи на детето да се сприятелява

Първо по рода си изследване по въпроса

30 декември 2016 г.

Снимка: Guliver / iStock

Бащата, който страда от наднормено тегло, става несъзнателно причина детето да не може да се сприятелява в детската градина или училище, съобщава news.rambler.ru.

Учени от САЩ изясниха, че децата на бащи, които имат проблеми с теглото, значително по-често се сблъскват със забавяне в развитието на възраст около три годинки. Когато повече килограми се наблюдават у майката, тогава децата много по-лошо се представят на тестове за моторните навици, оценяващи колко добре малките могат да се справят с манипулирането на обектите, като използват палците и ръцете си. Аналогично децата на бащи с наднормено тегло по-лошо се справят с тестовете за социални навици. Което означава, че у тях възникват най-малкото проблеми със сприятеляването.

Това е първото в историята научно изследване, което проследява как теглото на бащата влияе на развитието на детето му. Предишни изследвания, в голямата си част, се концентрираха върху килограмите на майката преди и след бременността. Сега авторите получиха информация за бащите, която свидетелства, че килограмите им в повече могат да предизвикат забавяне на развитието у децата им.

По-рано учените доказаха многократно, че затлъстяването на родителите е свързано пряко със здравето на децата, но не обръщаха внимание именно на въздействието на този факт върху развитието на малките. В хода на изследването на децата са правени тестове на 4 месечна възраст, а после още 6 пъти, докато навършат 3 годинки. Майките също са предоставили информация за здравето и теглото си преди и след бременността, освен събраните данни за теглото на бащите.

В сравнение с децата, на които майките им имали нормални килограми, почти 70% от останалите хлапета се проваляли на тестове за моторните си навици на вързаст 3 годинки. А 75% от децата на бащите с наднормено тегло пък се проваляли на тестове за социалните навици, от които може да съди за способностите им за общуване.

Надя Горанова

Коментари
Последни видеа