5 начина да помогнем на детето да намери своето призвание

И да започне да открива нови светове – съвети от специалист

Снимка: Shutterstock

Всички родители мечтаят за това децата им колкото се може по-рано да намерят призвание, което да им бъде източник на интерес и вдъхновение в живота. А ключът към търсенето на призвание е в разширяването на светогледа и натрупването на реален опит.

Малките са отворени за експерименти и нови знания, както никой друг. Те по природа са любознателни и са готови да изучават обкръжаващия ги свят безкрайно. Жалко е, че в края на началното училище много деца губят тази прекрасна способност.
Затова за родителите е важно да не изпускат този момент и колкото се може по-рано да запознаят детето с различни професии. За това с какво да започнем в тази непроста задача, разказва една основателка на проект именно с такава цел – Наталия Симоненко.

1. Наблюдавайте детето, помогнете му да намери собствените си интереси, без да натрапвате своите желания
Позволете му да прави колкото се може повече собствени открития, да разбира откъде идва всичко, което ни заобикаля, за да може в бъдеще да избере с какво да се занимава съвсем съзнателно. Старайте се да следвате желанията на детето, без да го задушавате със собствените си амбиции.

Помнете, че животът си е негов, както и изборът. И ако сте желали да отгледате юрист, който всъщност мечтае за археология, направете всичко, за да му помогнете да се вглъби в интересната му област. 

2. Спрете се на нещо, което се харесва на детето и го запознайте с професионалисти в тази област
Хората, които са увлечени от професията си, са огромен мотиватор за децата. Те могат да бъдат известни шеф-готвачи, учени, дизайнери, лекари… Техният нелек път в кариерата и постиженията им често вдъхновяват стотици хиляди хора по света. И вашето дете няма да бъде изключение.

Научавайки повече за това, с какво се занимават професионалистите в различните сфери и страни по света, то ще намери своя интерес и ще продължи изследването.

3. Обучавайте го чрез игри
Банално, но ефективно – децата научават в игрите новото с много по-голяма радост и ефективност. Играейки, децата развиват природно любопитство, от което се раждат все нови и нови въпроси. И, да, игрите развиват въображението и творческите способности.

Хубаво е, ако по време на ролевата игра детето има съответен реквизит, с който може да експериментира. Например, когато играе на зъболекар, нека да лекува кариес на изкуствена челюст. Или, ако е археолог, нека да „изкопае“ част от кост на динозавър. Новият опит и знания при този подход се усвояват много добре, особено, ако в играта се включи и някой родител.

4. Използвайте образователни видеа и виртуална реалност, за да разширите светогледа му
До колкото повече нагледен материал има достъп детето, толкова по-задълбочено то може да развива своите интереси. Представете си, че му показвате учебник, в който се описва принципа на действие на лоста. Това е скучно и цялата информация ще бъде забравена в момента, в който затворите страниците. Но ако му дадете макет и инструкции с интересна задача как да го направи само, както и допълнителни материали за историята на катапулта и съвременното му приложение (космическия катапулт), то не само ще разбере важен физичен принцип, но и ще получи огромно удоволствие от самостоятелната си работа по макета и последвалата игра.

Ако след това с помощта на виртуални очила види какво се случва в производството и как инженерите работят заедно с роботи в съвременен автомобилен завод, то представата му за инженерната професия ще има съвсем друга дълбочина.

5. Удивявайте се на откритията на детето, радвайте се заедно на постиженията му
Не го критикувайте за грешките му и се старайте по възможност да се включите в опознавателния процес. Позитивната реакция и подкрепа на най-близките ще му помогнат да повярва в собствените си сили и да продължи напред.

Текст: Наталия Симоненко/detstrana.ru, превод: Надя Горанова

Коментари
Последни видеа

Рецепта за магия

18 януари 2019 г.

Окото

18 януари 2019 г.