5 ключови съвета за родителите на ученици

С тяхна помощ не просто ще помогнете на децата за домашните, а ще ги стимулирате да учат с удоволствие

Снимка: Shutterstock

Добрите учебни навици у дома са от огромно значение, за да бъде детето на ниво, когато се налага да учи дистанционно или просто да си подготви домашните за следващия ден. И тук ролята на родителите е изключително важна. Най-лесно е да помогнете на детето (особено, когато е малко), за да свърши по-бързо и да можете да си гледате вашата работа на спокойствие, докато то си играе в стаята. Това обаче не е правилният начин. Да, така ще му помогнете, но това не е градивно и не е от полза за ученика.

Предлагаме ви 5 ключови съвета, които италиански експерти, са систематизирали към родителите на ученици.

1. Домашните са полезни за детето

Те помагат на ученика сам да се справи със зададените му упражнения, развиват способностите му да организира времето си и го стимулират да преследва целите си. Когато сядате с него и правите заедно домашните, вие всъщност не помагате, а му пречите, лишавайки го от възможността да усвои тези умения.

2. Добри навици вместо стрес

Първата стъпка към привикването на децата да изпълняват домашните си или да учат дистанционно, без много протести и без да се разсейват, е като си изградят правилни навици. Но без стрес и без прекалено натоварване, което също води до стрес. Важно е да им помогнете да постигнат лекота и сами да не се отклоняват от нея, а не да стоите над главите им и да следите дали са наистина в час и дали си пишат домашните, а не играят.

3. Родителите са, за да подкрепят

Важно е да предложите на детето емоционална подкрепа, когато е уморено или нещо не разбира, а не да свършите вместо него работата му. Така не му помагате, а го подтиквате да направи същото и следващия път, защото просто е по-лесно. Бъдете до него, успокойте го, но го оставете само да се справи.

4. Главният герой е детето, а не родителят

Детето трябва да се чувства главен герой, независимо дали пише домашните си или учи дистанционно. Родителите следва да го подкрепят и да бъдат до него, когато то има нужда от тях, но не и да изземват ролята му. Помнете, че не вие сте учениците в този момент.

5. Когато детето не иска да учи

Случва се почти на всяко дете. Има дни, когато то измисля хиляди причини, само и само да отложи домашните. Или пък присъства само телом на урока пред компютъра, докато сами виждате, че мислите му са на друго място. В такава ситуация опитайте да разберете причината, а след това критикувайте. Възможно е детето просто да е много уморено в този момент, да изпитва някакъв физически или психически дискомфорт, да не може да си събере мислите и т.н. И на вас ви се е случвало да имате такива дни, така че не бързайте да съдите детето, а му помогнете.

По материали от Nostro figlio

Коментари
Последни видеа