Следваканционен синдром при децата

Ето как да им помогнете да преодолеят промяната

Снимка: Shutterstock

Синдромът след ваканцията – било то зимна, пролетна или лятно, е емоционалният отговор на децата към завръщането им в училище и свързаните с това стресиращи задължения.

Но има начини, чрез които може да намалите тревожността им и в същото време да подобрите семейната хармония. Ето как!

Това е преходно състояние

За разлика от възрастните, при които причините са от по-различно естество и съответно адаптацията протича по друг начин, при децата става дума за преходно психическо състояние, което засяга основно връщането им към рутината на училищния живот. Колкото и да е била приятна ваканцията, все някога тя свършва и детето добре разбира това. Но вътрешно се съпротивлява и не иска почивката да има край. Освен това подсъзнателно се страхува как ще бъде прието от съучениците си и дали ще се справи с новия учебен материал.

За щастие малките нямат необходимост от много време, за да открият достатъчно плюсове в новата (всъщност добре позната стара) обстановка, което реално им помага да преодолеят и съкратят периода на адаптация.

Снимка: Shutterstock

Причини за следваканционния синдром при децата

Отговорността за преминаване в училищен режим пада основно върху родителите, които трябва да помогнат на детето да направи този преход възможно най-безпроблемно.

Личността на детето също играе фундаментална роля, както и структурата на семейството, възпитателният стил на родителите, конфликтите, които могат да възникнат в училище, здравословните проблеми или евентуален тормоз. Всичко това генерира стрес и прави нещата малко по-трудни. Ако помогнете на малчугана да се справи с тези моменти, той ще съумее сам да се мотивира да продължи напред и бързо ще преодолее промяната.

Но трябва да бъдете много внимателни, за да изключите някоя от гореспоменатите причини. Малките, а и по-големите деца, изпитват затруднения да говорят на такива теми, не успяват да обяснят добре станалото или просто се срамуват. Затова е нужно да ги предразположите.

Как да помогнете на малчугана

Както в много други конфликтни ситуации, добрата комуникация е ключът към намирането на решение. Прекъсването на мълчанието и преминаването през стената постепенно връщат настроението и помагат на детето да преодолее тревожността си, смъквайки от раменете му натрупаното напрежение. Но да се стигне до този момент не е лесно.

Когато се сблъскат с този синдром, децата обикновено реагират с раздразнение и отказ да участват в училищни дейности. В такъв момент не трябва да ги притискате или упреквате, а заедно да потърсите начини за справяне и преодоляване на неприятния период.

Още по-голямо е притеснението, ако промяната е свързана и със смяна на училището, но и това е поправимо.

Как да разпознаете и се справите със следваканционния синдром

Признаците невинаги са толкова ясни, но пътят за разпознаване и преодоляване е в общи линии следният.

Разследвайте причините

Откриването на факторите, които провокират този синдром, е първата стъпка по пътя към преодоляването му. Струва си да отделите повече време за почивка и игри, по време на които може да разговаряте с детето, и едва след това да преминете към отговорностите.

Ако дразнителят е външен, трябва да зададете достатъчно на брой въпроси, за да се ориентирате в ситуацията и разберете какво всъщност е породило това притеснение. Може да накарате детето да нарисува проблем – полезно упражнение при по-малките ученици, защото така те по-лесно се изразяват.

Бъдете близо до детето

Така проблемът става веднага по-малък в очите на детето. Може да го придружавате до училището за известно време или да излизате заедно навън повече от обичайното. А защо не и да го посрещате след училище, за да споделите пътем сладолед или друго любимо лакомство, докато разговаряте за това как е преминал денят – не само неговият, а и вашият. Така детето се учи да споделя.

Снимка: Shutterstock

Дайте му увереност и сигурност

Възгледите на родителите за проблемите се изкривяват от опита. Децата, които не се чувстват защитени, приемат за даденост, че неприятната ситуация няма изход. Трябва да намерите начин да я разрещите заедно. Това дава увереност и сигурност на малчугана.

Опознайте средата му

Родителите трябва да обърнат внимание на средата, в която децата се движат и взаимодействат. Говорим за заобикалящата среда, която надхвърля домашната, и включва съседи, приятели и училище.

Не се страхувайте да говорите с учителите, защото така може да научите неща, които остават скрити за вас. Важно е да стигнете до дъното на проблема – не, за да осигурите свръхзащита, а за да помогнете на детето да го преодолее.

Как да предотвратите следваканционния синдром

За да организирате и планирате завръщането на детето в училище, най-доброто, което може да направите, е да предвидите проблемите. Опитайте да планирате всичко така, че да създава минимален стрес на ученика.

И тук не става дума само за приготвянето на раницата от предната вечер, а и за неща, които могат да добавят повече настроение в ежедневието и така да намалят негативите, а защо не и да ги изтрият напълно от съзнанието на детето.

По материали от Vivere piu sani

Коментари
Последни видеа

Смелост

09 февруари 2023 г.