7 начина да подобрите речта на малкото дете

Които са лесни и ефективни

Илюстрация: Guliver / iStock

Много родители се притесняват, че на дадена възраст детето им говори малко или говори много, но не му се разбира, или изобщо не говори. Разбира се, в някои случаи е добре да се обърнете към логопед, но ясна експертиза може да бъде направена едва когато малкото навърши 3-4 годинки. До тогава ето няколко неща, с които може да му помогнете: 

1. Описвайте всичко

Обяснявайте къде се намирате, къде отивате, какво правите, какво виждате. Описвайте живота такъв, какъвто го вижда малкото дете. Описвайте това, което на него му е интересно.

2. Задавайте въпроси

Дори и все още да не може да ви отговори - задавайте въпроси. Накарайте го да разбере, че това е въпрос и той по принцип изисква отговор. Ако не ви отговори (или все още не може), отговорете сама на себе си след няколко секунди. 

3. Разказвайте истории

Когато видите някой или нещо на улицата, покажете го на детето и измислете история за него. Не е задължително да бъде нещо много сложно. Например: "Виж жената, която носи пазарска чанта. Може би и тя отива за бананани като нас? Как мислиш, дали тя обича банани?

4. Бъдете позитивни

Говоренето не означава само да давате или отменяте заповеди. Направете разговорите си забавни и позитивни. Не използвайте езика само като инструмент за дисциплиниране. Окуражавайте детето и ако то каже нещо ново за пръв път, например "куче", поставете думата в изречения: "Да, това е куче. Това е голямо кафяво куче. Виждаш ли още кучета?"

5. Избягвайте бебешкия език

Децата разбират много повече, отколкото си мислим, и то от много ранна възраст. Няма нужда да опростявате думите или разговора, като говорите като него. Използвайте прости, но добре изговорени думи.

6. Жестикулирайте повече

Доказано е, че невербалната комуникация също е силно свързана с разбирането у децата.

7. Спрете и слушайте

Дайте им възможност да говорят и да отговарят. Не им давайте готови отговори. Спрете. Слушайте. Детето може да ви каже невероятни неща. 

По материали на:  thepiripirilexicon.com

Коментари
Последни видеа

Всяко начало

09 декември 2022 г.