Рисунка на 8-годишно българче печели Гран При

Йордан Гъдулков пръв на международен конкурс в Румъния

Рисунка: Йордан Гъдулков

Осемгодишният ученик Йордан Гъдулков от Плевен спечели голямата награда на международен конкурс за рисунки в Румъния. Творбата му, озаглавена "Мома с грозде", е избрана за най-добра сред близо 2000 рисунки на деца и младежи от 30 страни от цял свят. Йордан е възпитаник на арт-педагога Майя Ананиева и се занимава с рисуване в плевенската школа "Колорит" от няколко години.
Международният конкурс за рисунка под мотото „Сезоните и традициите в моята страна” се организира за 6-и път от Музея Голещи-Аржеш в Румъния. А тази година честта да пререже лентата за откриване на събитието се падна на Йордан.

Неговата картина „Мома с грозде” бе поставена на статив в центъра на експозицията.
Момата на Йордан е с красива плевенска носия с изключително пъстра престилка, венец от цветя на главата и носи кошница пълна с грозде.


„Всички посетители на изложбата оцениха пъстротата на плевенската народна носия, оживяла в рисунката и почувстваха непреходната красота на нашенските шевици и багри. Такава е целта на организаторите на конкурса – децата по света да търсят, откриват и ценят своето неповторимо културно наследство. А високото признание за Йордан е изключително събитие и за детето, и за мен като негов педагог“, разказа Майя Ананиева.

 

Коментари
Последни видеа