Завършихте гимназията, а сега – накъде

Как да изберете правилната за вас сфера на развитие, специалност и университет

07 февруари 2023 г.

Снимка: Shutterstock

Последните две години от гимназиалното обучение могат да бъдат изпълнени с много стрес и напрежение за учениците. Те са време на подготовка за матури и изпити, но и не само.

Това е времето, когато всеки от нас решава бъдещето си. Или поне това ни се повтаря още от влизането ни в гимназиалния етап на образованието.

Някои от нас знаят с какво искат да се занимават в живота от съвсем малки. Но за други този избор се оказва по-труден, отколкото са предполагали. И доста често, под напрежение се взимат решения, които след това отчитаме като грешни.

Снимка: Shutterstock

Как може да превъзмогнем чувството на несигурност

На първо място, не трябва да се бърза. Ако не сте сигурни каква е посоката, в която искате да вървите, по-добре е да не взимате прибързани решения.

Не е наложително да продължите образованието си във висше учебно заведение на всяка цена или веднага след завършване на гимназията. Съвсем спокойно можете да си оставите една свободна година, през която да обмислите вариантите и да прецените кой би бил най-подходящ за вас. През това време бихте могли да откриете занимания, които да ви удовлетворяват, за които дори не сте предполагали, че е възможно да се окажат толкова любопитни, а и полезни за вас.

Ако пък сте сигурни, че желаете да продължите образованието си веднага, внимателно трябва да проучите желаните специалности и университети. За да улесните този процес, може да се допитате до свои познати, които са вече студенти, за да получите най-точни и от първа ръка мнения.

Алтернатива е да потърсите отговори на въпросите си по темата в различни форуми и групи в социалните мрежи.

Добре е също така внимателно и задълбочено да проучите програмите във всеки университет и какво включват те. В противен случай, е възможно да се окажете неприятно изненадани и дори разочаровани, когато вече е прекалено късно. Това може да направите в сайта на всеки университет, където подробно са описани всички програми и курсовете, които те включват.

Какво може да направите, ако след първата или втората година решите, че записаната специалност не е за вас

През последните години, това е често срещано явление. Има студенти, които все пак решават да завършат специалността, която вече са си избрали, макар бързо да осъзнават, че не им харесва. В последствие започват работа в съвсем различна сфера.

Точно поради тази причина, да продължавате да учите нещо, което не ви допада, би било загуба на време. По-добрият вариант в такава ситуация е да прекъснете образованието си, докато не откриете онова, което наистина ви влече.

Снимка: Shutterstock

Задължително ли е да продължите образованието си в университет

В днешно време отвсякъде ни се натяква, че ако нямаме висше образование, няма да си намерим добре платена работа. Но това не е точно така.

Нека се замислим колко фотографи, хора на изкуството, графични дизайнери и представители на други професии са постигнали успех, без на практика да са учили точно това. Щом има нещо, в което сте добри, не е задължително да имате диплома, която да доказва таланта ви.

Гонете целите си, независимо по какъв начин. Не бързайте, експериментирайте и не се притеснявайте да сгрешите. Опитвайте, докато не откриете това, което усетите като правилно. Бъдете амбициозни, търсете и не се страхувайте.

Данина Иванова

Коментари
Последни видеа