Ако след 40 години не успявате да си намерите работа

5 решения, които могат да помогнат

Снимка: Shutterstock

Съществува стереотип, че човек над 40-годишна възраст, вече не може да работи с толкова сила и енергия, както преди, затова и много работодатели налагат ограничения, когато изискват служителите да са не по-възрастни от 35-40 години. В същото време те са изправени пред проблема с недостига на персонал с богат опит.

Ако сте над 40 години и искате да си намерите работа опитайте тези няколко стъпки – ще помогнат:

Направете резюме на опита си, наред със стандартната автобиография

CV според стандартите е нещо задължително, когато търсите работа, но напишете си и друго резюме – на своя опит, защото вероятно имате такъв и то в много области. Когато съставяте резюмето, опишете този опит, но само в частта, която съответства на свободното място в компанията. Съсредоточете се върху постиженията си, които са пряко свързани с професионалните задължения на желаната позиция.

Опитът е вашето основно предимство, което говори за вашия професионализъм.

Изтъкнете своите плюсове

По-старото поколение се характеризира с качества като отговорност, надеждност и почтеност. Те, сами по себе си, не са достатъчни, за да бъдете назначени, не могат да привлекат вниманието на работодателя и трябва да бъдат изтъкнати.

Когато отидете на интервю за работа, не се колебайте да споменете за ситуации, които ви характеризират като добър служител. Убедете работодателя, че никога няма да го подведете в решаващ момент, а ако е необходимо, можете да останете в офиса до по-дълго или или да поемете допълнителни задачи.

Бъдете по-модерни

Опитайте се да изглеждате така, че никой дори да не може да предположи, че вече сте на 40 години, а не на 30. Постоянно усъвършенствайте уменията си и вървете в крак с времето.

Посетете обучения и семинари, повишете квалификацията си и бъдете в час с най-новите разработки. Използвайте активно интернет, за да научете повече за новите технологии в своята обласкт.

Търсете работа навсякъде

Основното богатство на зрелите хора са връзките, формирани през годините, както и репутацията. Поканете бившите си колеги за чаша кафе. Говорете с тях и разберете дали те биха могли да ви предложат достойна работа или да ви свържат с евентуални бъдещи ваши работодатели.

Времето тече и много от вашите някогашни приятели може би работят в големи компании или заемат ръководни позиции. Ако ви познават като опитен специалист, със сигурност ще ви помогнат в търсенето на работа.

Правете компромиси

Ако бързате да намерите работа, коригирайте очакванията си за заплата – това е временно. Когато се утвърдите на новото място и си извоювате име на опитен професионалист, ще можете да се върнете към разговора за заплащането.

Източник, превод Марина Атанасова

Коментари
Последни видеа