Как стресът от изпита може да работи във ваша полза

Той може да стане инструмент за постигане на отлични оценки

Снимка: Getty

 

Повечето младежи са много нервни преди изпит в училище или университет. Това се отразява негативно на вниманието и на работната памет. А резултатът е слаби оценки на тестовете.
Стресът обаче може да стане инструмент, който да помогне, стига да знаете как да го използвате. Той е напълно нормална реакция в навечерието на решаващо събитие в живота. Същността на тази реакция е да подготви тялото да приеме предизвикателството,

да мобилизира всички ресурси, да оцелее и да спечели.

Това означава, че мозъкът е по-добре снабден с кислород, което подобрява концентрацията, дава прилив на енергия и повишава твърдостта на духа.
От това се възползват спортистите, за да спечелят състезание. Колкото и да е странно и за студента, който се явява на изпит,  важи също.
За да накарате страха и безпокойството да не потискат и унищожават, а да работят във ваша полза, трябва да се отнасяте съзнателно към тези емоции.
Ако гледате на стресиращите събития като на заплаха, а не като предизвикателство, ако сте песимистично настроени към тях, ако смятате, че не можете да се справите, това и ще се случи. И това е лош стрес.
Изпитите много често се възприемат именно като заплаха, защото ниската оценка или неуспехът носи със себе си много негативни последици. Самочувствието спада, започвате да виждате себе си като губещи, които никога няма да постигнат нищо,

сякаш целият живот е заложен

и зависи от този изпит. 
Но стресът може да бъде „добър“, ако го възприемате като нещо положително, когато имате правилната психическа нагласа.
Психолози от университета в Рочестър (САЩ) провели експеримент, в който в навечерието на важен изпит група студенти получили писмени материали. В тях било обяснено, че стресът не е вреден, че е необходим за преодоляване на препятствията и за справяне с трудностите. На друга група студенти казали, да игнорират стреса и да потискат емоциите си.
В резултат на това учениците от първа група издържали изпита много по-добре от тези от втора група.

Друго проучване на португалски психолози относно стреса от изпитите установи, че учениците, които възприемат страха и тревожността си като възможност за мобилизиране на ресурси и подобряване на резултата си, се представят по-добре и не са така емоционално изтощени.
А студенти, които приемат негативните си емоции като знак за провал, често се отказват и се провалят на изпитите.
Трябва да се отбележи, че учените не са изследвали как учениците могат да се освободят от изпитния стрес. Те се проучвали какво се случва, когато те започнат да се отнасят към него по различен начин.

Снимка: Getty

Как да накараме стреса да работи за нас

1. Променете връзката си със сигналите на тялото си
Започнете да гледате на симптомите на вашата реакция на стрес като нещо, което ще ви помогне да се справите с предизвикателството и да спечелите. Вместо да приемате случващото се като бедствие, опитайте се да го приемете като инструмент, с който можете да преминете през всичко. Когато сте стресирани, можете да си кажете нещо от рода на: „Чувствам се напрегнат, сърцето ми бие, потя се, но така тялото ми се подготвя за битка“.
 

2. Премислете предстоящото събитие в позитивна светлина
Вместо да гледате на изпитите като на източник на проблеми, се опитайте да ги приемете като интересно предизвикателство. Бъдещето ви не зависи от изпитите, целият ви живот не е заложен на карта. Това е само малък епизод, през който преминавате. В живота винаги има други начини и други възможности. Провалът на изпита в крайна сметка може да ви отведе там, за където дори и не сте мечтали.

3. Приемете негативните си емоции
Обикновено хората, които са стресирани, се опитват по някакъв начин да се отпуснат, да се разсеят или изобщо да не обръщат внимание на това. Така казват на себе си, че стресът е нещо лошо, а не естествена и здравословна реакция. Вместо да игнорирате емоциите си, е по-добре да ги приемете, а след това да се опитате да ги използвате в своя полза. Можете да си кажете нещо от рода на: „Толкова съм притеснен, защото целта е много важна за мен и тялото ми се държи по този начин, защото ме подготвя да я постигна.“

4. Съберете вашите ресурси
Промяната на психическото ви отношение е от полза само ако имате ресурсите да свършите тази задача. Не бъдете като спортист, на който му предстои състезание, но не тренира. Подгответе се за изпитите и стресът ще ви помогне да ги издържите.

По материали theconversation.com, Мона Василева

Коментари
Последни видеа