Кинофестивал кани деца и младежи на безплатни прожекции

Нови филми, нови майсторски класове и нова дата

13 юни 2017 г.

Кадър от филма "Щастливи дни ще дойдат скоро"

Фестивалът „Срещи на младото европейско кино” кани тази година с нови филми, нови майсторски класове и нова дата.

Провеждан досега през есента, за четвъртото издание организаторите решиха да изберат седмицата 19-25 юни и смятат за в бъдеще да бъде така.

Това може да се тълкува като своеобразен реверанс към завършващите учебната година ученици и студенти - главните герои и основна публика на събитието. 

В кино „Одеон” и във Френския институт ще бъдат показани общо 18 филма - пълнометражни и късометражни, класики и дебюти на  млади, но вече наградени  режисьори.

Фестивалът ще бъде открит с хитовата приключенска комедия „Законът на джунглата” на французинът Антонин Перетятко.

Сред акцентите са още филмът „Щастливи дни ще дойдат скоро” на италианския режисьор Алесандро Комодин, награден в Кан и селектиран за десетки фестивали по света. Предишните филми на Комодин също жънат голям успех, а документалният „Лятото на Джакомо” му носи наградата „Златен леопард”. Освен, че ще се срещне с българската публика, Комодин ще  проведе безплатен мастер клас по режисура на 22 юни във Френския институт.
 

Кадър от "Като отворя очи"

Тийнейджърите със сигурност ще предпочетат номинирания за кинонаградата „Лукс” на Европейския парламент „Като отворя очи”, продукция на четири държави.

Главната героиня – 18 годишната Фара завършва училище и се противопоставя на плановете на семейството си да стане лекар. Момичето пее в политически ангажирана рок банда, открива любовта, вълнува се, опиянява се, опознава своя град през нощта.

И всичко това в Тунис през лятото на 2010, няколко месеца преди Революцията, против волята на майка си, която по-добре познава забраните в страната. Актрисата в главната роля, Бая Мадефар също ще бъде гост на фестивала и ще разкаже повече за работата си по филма.

Акценти

И тази година „Срещите на младото европейско кино” поставят сериозен акцент върху дейностите, посветени на кинообразованието за младежи. Между 19 и 23 юни ще се проведе специално разработена програма за ученици, благодарение на която те ще имат възможност да гледат филми, да участват в дискусии с професионалисти, част от артистичните екипи на филмите и ментори от екипа на фестивала, и то напълно безплатно.

Всички, които имат интерес към безплатните прожекции, могат да се запишат за участие.  

Плакатът на българския филм "Подслон"

В програмата за ученици на възраст между 15 и 19 години са включени италианската класика „Мястото“ на Ермано Олми, българският филм „Подслон“ на режисьора Драгомир Шолев, два филма на популярния млад френски режисьор Дамиан Манивел – „Паркът” и „Неделя сутрин”.

Кадър от „Краят на света”

В програмата за младежи са включени още два португалски филма: „Краят на света” на режисьора Педро Пиньо, спечелил награда на последния фестивал в Кан и класиката „Камък в джоба“ на Жоаким Пинто.

Тъй като организаторите се стремят да покажат на младежите възможно най-широк спектър от естетики, формати и автори, са приготвили и две програми от късометражни филми, между които българските „Синът” на режисьора Христо Симеонов и „Преди да заспя” на Николай Тодоров, както и носителят на награда „Сезар” за най-добър късометражен филм през 2017 – „Към нежността” на Алис Диоп.

Ще бъде показана премиерно и френско-българската продукция „Почти” с френски режисьор и български актьорски състав.

По време на фестивала ще се проведе и работна среща с участието на всички възможни  организации, институции и заинтересовани страни, които да обсъдят стратегията "София - творчески град на киното 2017 - 2027" на Столична община.

В тази стратегия е предвидено в столицата да бъде разкрито професионално училище за кино и да се създаде общински фонд за дофинансиране на български кинопродукции. Специален гост ще бъде г-н Жан-Франсоа Казо, ръководител дирекция „Кино и аудиовизия” към инспектората по образование в Бордо.

„От срещите ни през годините с деца и младежи, техни преподаватели, собственици на школи и образователни центрове имаме безценна обратна връзка и съвсем практични предложения, която ще споделим, за да залегнат в стратегията и тя наистина да отговаря на нуждите на съвременното училище, чиито възпитаници живеят в свят на движещите се изображения, образи, които ги връхлитат от всякакви екрани – на таблет, смартфон, телевизор“, казва Ралица Асенова, главен организатор на фестивала.

Билетите са само по 4 лв, а пропуск от 15 лв. осигурява неограничен достъп.

Коментари
Последни видеа