Младите актьори с нова бакалавърска програма

Проф. Снежина Танковска свързва европейския театър с източните сценични изкуства

09 август 2016 г.

Проф. Снежина Танковска

Снимка: НАТФИЗ

Още един шанс за даровитите деца с артистични заложби, които се чудят къде да кандидатстват!

Те ще могат да избират между две бакалавърски програми, и двете - редовни форми на обучение по специалността “Актьорство за драматичен театър”, след като НАТФИЗ обяви втора бакалавърска програма за професионални актьори от учебната 2016/2017 г.

Тя ще бъде платена, ще продължава 3 години и ще се води от проф. Снежина Танковска. Новата програма е първата по рода си у нас и в нея ще се преподават тренингови техники на европейския театър от втората половина на XX век и техники на традиционния източен театър с фокус върху актьорския тренинг на Тадаши Сузуки и елементи от системи в класическия китайски театър. Целта е професионална актьорска подготовка, основана върху органичната връзка между елементи на различните изпълнителски изкуства.

Програмата си партнира и с професионални и образователни институции в страната и чужбина, което дава възможност за отворено, интензивно и динамично обучение с включени модули и в чужбина.

Проф. Танковска е гост-професор в Централната академия за драма в Пекин. Декан на Факултет „Сценични изкуства“ в НАТФИЗ, през годините тя е работила с имена в съвременния български театър като Андрей Баташов, Деян Донков, Теодора Духовникова, Захари Бахаров, Филип Аврамов, Георги Стайков, Мариян Вълев, Йоана Буковска, Шани Гюзелева и още десетки успешно реализирани български артисти.

За изпита кандидат-студентите трябва да подготвят предварително два монолога - драматичен и комедиен, едно стихотворение, една песен и един танц, които да представят пред изпитната комисия на I кръг. Успешно преминалите ще се явят на II кръг в два етапа – есе по зададена тема и работа по задачи, поставени от комисията върху предварително подготвените материали, както и върху непознат текст; на финала на този кръг комисията ще разговаря с кандидат-студентите, за да получи максимално пълна представа за възможностите им, техните интереси и артистични вкусове.

За преподавател на студентите в новоприетия клас по Режисура за драматичен театър, който ще работи интегрирано със студентите от актьорския клас в новата програма е поканен световноизвестният театрален режисьор Галин Стоев. В преподавателския състав са утвърдени имена от НАТФИЗ и млади актьори със знания и умения, придобити и творчески практикувани в различни образователни и професионални събития у нас и в различни части на света.

НАТФИЗ ще приема документи за кандидатстване в 3-годишната, платена бакалавърска програма по Актьорство за драматичен театър от 7 до 11 септември 2016, а изпитите ще се проведат на 12 и 13 септември по график обявен на natfiz.bg.

 

 

Коментари
Последни видеа