Сингапур оглави класация на страните с най-добро образование в света

Защо образователната система на азиатската страна е толкова успешна

06 декември 2016 г.

Снимка: Shutterstock

Сингапур е на първо място в новата класация "Pisa" на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) със страните с най-добро образователно представяне на 15-годишните ученици. 

На единните тестове за изследването, учениците в азиатската страна са имали най-добри постижения по математика, четене и хуманитарни науки. Те са с по-висок резултат от този на много от връстниците им в Европа, Северна и Южна Америка, съобщава Мениджър нюз, като се позовава на Би Би Си. 

Престижната класация обхваща над 70 държави. В нея, по думите на образователния директор в ОИСР Андреас Шлайхер, Сингапур "не само се справя добре, но и се придвижва още по-напред". Страната е определена като най-добра в света в областта на образованието и от друга класация от миналата седмица. 

"Pisa", или The Programme for International Student Assessment, предлага оценка на образованието по света на базата на международни тестове за 15-годишни ученици по математика, четене и хуманитарни науки. Тестовете, провеждани от ОИСР, се организират на всеки три години. Те са все по-влиятелна оценка за резултатите от работата на политиците по отношение образованието. 

Втора в класирането е Япония, следвана от Естония, Тайван, Финландия (5), Китай: Макао, Канада, Виетнам, Китай: Хонконг, Китай: Пекин, Шанхай, Дзянсу и Гуандун (10), Южна Корея, Нова Зеландия, Словения (13), Австралия, Великобритания, Германия, Холандия, Швейцария, Ирландия, Белгия (20). 

Азиатските страни продължават да доминират в класирането, като Сингапур измества Шанхай, който сега се счита за част от общата оценка за Китай. Шанхай беше на първо място в предишния рейтинг. 

Защо образователната система на Сингапур е толкова успешна? 

Тя става независима държава през 1965 г. Отначало новата нация е имала слабо квалифицирана, предимно неграмотна работна сила. Тогава тя се фокусира без да пести сили в развитие на образованието, като начин да даде тласък на икономиката и да повиши стандарта на живот за хората. Това дава резултат. От една от най-бедните страни и смесица от етнически групи, религии и езици, Сингапур сега изпреварва по резултати най-богатите европейски държави. 

Професор Синг Конг Лий, вицепрезидент на Техническия университет на Нанянг, където се намира Сингапурският национален институт за образование, коментира, че според него водещ фактор за този успех е бил стандартът на преподаване.

"Сингапур инвестираше засилено в качествена преподавателска сила - за да повиши престижа и статута на учителството и да привлече най-добрите висшисти", казва той, цитиран от Би Би Си. Страната назначава учители само от най-високите 5% на завършилите висше образование в система, която е високо централизирана.

Учителите са обучавани от Националния институт за образование, като според проф. Лий този единствен маршрут на развитие подсигурява качествен контрол, за да могат всички нови учители сега с увереност да влизат в класната стая. 

Това е последователен, дългосрочен държавен подход, прилаган от десетилетия. 

Коментари
Последни видеа