Юлка и Любен Зидаров номинирани за наградата "Астрид Линдгрен"

За първи път БГ писател в „златния“ списък на световната детска литература

21 октомври 2016 г.

Писателката Юлия Спиридонова-Юлка

Снимка: "Кръгозор"

Голямо браво! За първи път сред най-изявените имена в световната детска литература има и български представители – писателката Юлия Спиридонова и художникът илюстратор Любен Зидаров. За най-големия приз за детска литература, известен още като „Малкия Нобел”, са номинирани общо 226 кандидати от 60 държави, като 63-ма от тях са включени за първи път. 

Това стана ясно на Франкфуртския панаир на книгата, където бяха обявени номинациите за престижната награда „Астрид Линдгрен” за 2017 г. и излезе списъкът с всички номинирани. Това са писатели, илюстратори, организации, които са избрани от Шведския комитет по изкуствата измежду всички предложения, изпратени от отделните страни. Председателят на журито Боел Вестин каза: „Списъкът е златна мина за всички, които се интересуват от световната детска и детско-юношеска литература“.

Една от многобройните книги за деца, илюстрирани от Любен Зидаров.

Снимка: СБХ

Наградата „Астрид Линдгрен” отличава творби или дейности с висока художествена стойност, но освен това лауреатите трябва да „прегръщат” човешките ценности, които е изповядвала легендарната шведска писателка. От наша страна фондация „Детски книги” е лицензирана от Шведския комитет да определя и изпраща българските номинации.

Първите реакции на писателката Юлия Спиридонова и на нейните издатели: „Дълбоко съм развълнувана и изключително благодарна на фондация „Детски книги“, че се грижи за детската литература в България и работи всеотдайно за популяризиране на четенето сред малките читатели и на българската детска литература по света – каза Юлия Спиридонова.- Особено съм щастлива, че съм в компанията на Любен Зидаров и за мен това е сбъдната мечта, защото моето детство премина с неговите илюстрации. Той е един от най-големите магьосници в детската ни литература.“

Наградата в памет на Астрид Линдгрен е учредена от шведското правителство през 2002 г. Победителят ще бъде обявен на церемония в Националната библиотека в Стокхолм на 4 април 2017 г.

Пълен списък на номинираните за 2017 г. може да видите тук., а някои книги на Юлка - тук:

Източник: "Кръгозор" 

 

Коментари
Последни видеа